0

Mielipide: Sähkö ja sen siirto

Onko sähkö mielestäsi kulutushyödyke vai välttämättömyyshyödyke? Sähkön voi kilpailuttaa, mutta sähkön siirtoa ei, eniten maksettavaa tulee usein siirrosta ja veroista, ei sähköstä itsestään. Sähkölaskun hintaan vaikuttaa kolme tekijää: kulutetun sähköenergian maksu, sähkön siirtomaksu ja sähkövero.
Sähkön siirron osuus hinnasta on noin kolmannes. Sähkön siirtohinta ei kuitenkaan tarkoita maksua pelkästään siitä, että sähkö siirtyy yhtiöltä asiakkaalle. Toimintavarmuuteen vedoten yhtiöt laskuttavat jatkuvasti lisää maakaapeloinneista, vaikka tulevista investoinneista on laskutettu jo useiden vuosien ajan.
Onko yhtiöiden tuotto sijoitettu sähköverkon parantamiseen, vai ulkomaisille sijoittajille? Sähkönsiirron hinnoittelu on vakautettava. Tällä hetkellä laki myöntää 15 %:n hinnannousun / vuosi. Vuosikorotus pitää saada huomattavasti pienemmäksi, jolloin siirtomaksut alenevat, ja ne pitää kohdistaa suoraan kuluttajille. Sähköverkkotoiminta on luvanvaraista monopolitoimintaa, jota valvoo Energiamarkkinavirasto.
Kuinka hyvin, sen voi kyseenalaistaa. Myös sähkön perusmaksut on järjesteltävä uudestaan tai poistettava kokonaan, niiden osuus on jo isompi kuin itse energian osuus (esim. kerrostalot tai kesämökit). Entä sähkövero, ensin on vero johon valtio lisää vielä 24%:n arvonlisäveron, eli veroa veron päälle, onko se sinun mielestä oikein?
Kotitaloudet kuuluvat veroluokkaan yksi, jossa vero on 2,79372 snt/kWh (sis.alv:n 24%) Teollisuudessa vero on 0,87172 snt /kWh.
Koska sähkö on meille kuluttajille välttämättömyyshyödyke, ei sen varjolla sähkön kokonaishinnoittelu saa olla kohtuuton.
Tärkein asia on sähkön siirtohintojen alentaminen, seuraavana perusmaksun tarkistaminen ja alv:n poistaminen sähköveron päältä!

Petri Mutikainen (sin.)
kansanedustajaehdokas
Imatra

Viikon kysymys

Aiotko osallistua kansalaisopiston kursseille?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...