0

Arktika-päivät alkavat ensi viikon perjantaina – luontotapahtuma kestää 17 päivää

HUHTIKUUN lopun kesäinen sääjakso toi mukanaan runsaasti muuttolintuja. Myös arktika, vesi- ja rantalintujen muutto Länsi-Euroopan rannikolta arktisille pesimäalueilleen Jäämeren rannalle ja tundralle on alkanut kuovien, mustalintujen, pilkkasiipien ja allien myötä.
Muuttavien lintujen myötä alkavat myös jokakeväiset Virolahden Arktika-päivät ensi viikon perjantaina 10. toukokuuta. Tapahtuma kestää tänä vuonna 17 päivää aina sunnuntaihin 26. toukokuuta asti.
Päivien tukikohtana toimii Arktika-keskus Leerviikin virkistysalueella, joka tarjoaa päivittäin kaikki tarpeelliset peruspalvelut: arktika-näyttelyn, päivystävät lintuoppaat, infopisteen ja kahvilan. Viikonlopuiksi palvelutarjonta laajenee, sillä ravintolasta on saatavilla aamiaista ja lounasta, info- ja myyntipisteiden määrä kasvaa ja keskuksessa järjestetään kiinnostavia esityksiä ja erilaisia retkiä lähiluontoon.
Kolme viikonloppua on teemoitettu kuvaamaan arktikan vaiheittaista etenemistä ja ne kertovat myös kävijälle, mitä taivaalla todennäköisesti on nähtävissä. Allin laulua on tarjolla 10.-12. toukokuuta. Viikonvaihde on nimetty arktikan aloittajien eli allien mukaan.
Hanhet kohti koillista on viikonvaihteen 17.-19. toukokuuta teema. Se on pyritty ajoittamaan komean ja näyttävän hanhimuuton aikaan.
Viimeisenä viikonloppuna 24.-25. toukokuuta seurataan kahlaajia, jotka kohdistavat huomion muuton jälkijoukkoihin.

Arktika-päivillä on taas tarjolla esitelmiä eri aiheista. Paikalliset rengastajat Roope Elfving ja Jari Hostikka kertovat petolinturengastuksesta Kaakonkulmalla ja Juho Jolkkonen rengastuksesta harrastuksena.
Teemu Sirkkala kertoo elämästä majakkasaari Söderskärillä ja Kari Korhonen puolestaan vie kuulijat lintumatkalle Espanjaan ja Portugaliin, Jonni Saari taas Kilpisjärvelle. Ari Nordström ja Olli Vuori esittelevät Lohjan lintutalon ja Heinolan lintutarhan toimintaa, sekä Mika Honkalinna uusinta kirjaansa ”Lintumies”.
Äitienpäivän ohjelmassa on ensimmäistä kertaa metsäkonsertti ”Sananjalka ja tuulen sävel”, jonka aikana viulisti Viola Räisänen ja kirjailija Anni Kytömäki vievät kuulijat tarina- ja musiikkiretkelle metsään.

Bussiretket vievät Virolahden parhaille yölaulajapaikoille ja upea purjealus M/aux Vivan risteilee Klamilan satamasta käsin itäisen Suomenlahden aalloille arktikaa seuraamaan jokaisena viikonloppuna.
Virolahden Bunkkerimuseolla on esillä toukokuun ajan Suomen tunnetuimpiin kuuluvan luontokuvaaja Markus Varesvuon näyttely ”VALOkuvia linnuista”.
Arktika-linturalli tuo säpinää koko seudulle joukkueiden metsästäessä havaintopinnojaan Virolahden alueella. Menoa ja meininkiä riittää myös koululaispäivissä, kun lähes 250 koululaista, esikoululaista ja päiväkotilaista pelmahtaa jo perinteeksi muodostuneelle luontoretkelle Leerviikin maisemiin.
Virolahden Pyterlahteen on kyläyhdistyksen voimin kevään aikana noussut sodanaikaista ilmavalvontatornia jäljittelevä torni, jonka näkymiä esitellään lauantaina 25. toukokuuta Virolahti 360 -tapahtumassa. Arktika-päivät päättyvät perinteisesti Laurin Luontokirkkoon sunnuntaina 26. toukokuuta.

Viikon kysymys

Tarkistatko säännöllisesti palovaroittimen kunnon?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...
Kommentoi kyselyä