0

Pääkirjoitus: Eurovaalitkin ovat tärkeät

Samaan aikaan kun Suomi on vasta toipumassa eduskuntavaaleista ja hallitusneuvottelut tiivistyvät päivä päivältä, pitäisi kansalaisten jo heräillä uudelleen vaaliuurnille. Europarlamenttivaalien ennakkoäänestys alkaa ensi viikon keskiviikkona ja varsinainen vaalipäivä on 26. toukokuuta. Näilläkin vaaleilla on paljon merkitystä, vaikka ne toissijaisilta tuntuvatkin.
Koko maassa eurovaaleissa ehdokkaana on 269 henkilöä, joiden keski-ikä on 45 vuotta. Naisia ehdokkaista on 106 ja miehiä 163. Ehdokkaista kansanedustajia on 15 ja EU-parlamentin jäseniä eli meppejä 10. Suomesta europarlamenttiin valitaan 13 jäsentä. Tällä kerralla valitaan myös yksi jäsen niin sanotusti varalle. Tämä ottaa luottamustoimen vastaan, mikäli Britannia lähtee EU:sta.
Kotkasta paikkaa Brysseliin tavoittelevat kristillisten Mikko Almgren, kansalaispuolueen Vesa Levonen, perussuomalaisten Samuli Sibakoff ja vasemmistoliiton Joona Mielonen. Kouvolasta ehdokkaina ovat demareiden Sari Melkko ja vihreiden Juha Huhtala. Lappeenrannan ehdokkaat ovat puolestaan keskustalaiset Jari Karhu ja Juho Kekäläinen sekä perussuomalaisten Ilpo Heltimoinen.
Eurovaalit ovat valtakunnalliset, joten äänestää voi ketä tahansa 269:stä ehdokkaasta. Se onkin monille varmasti tärkein syy lähteä äänestämään, vaikka näin ei todellakaan pitäisi olla. Viime vaaleissa valtakunnallinen äänestysaktiivisuus oli 41 prosenttia, Kaakonkulmalla jopa hieman sen alle.
Europarlamentti valitaan joka viides vuosi, joten vaalien järjestäminen yhdessä esimerkiksi eduskuntavaalien kanssa ei onnistu. Kun kahdet vaalit nyt sattuvat näin samalle keväälle, voidaan äänestysinnon odottaa jäävän edelleen alhaiseksi.

Kommentteja aiheesta “Pääkirjoitus: Eurovaalitkin ovat tärkeät

  • 12.5.2019 at 07:49
    Permalink

    On hyvä, että ehdittiin katsoa Rinteen toiminta lobbareineen ja keskustan viitan heilahdus sekä muut neuvottelussa mukana olevat. He mitätöivät eduskuntavaaleissa äänemme ja tahtomme. Heitä minun ei tarvitse äänestää, oma moraalini kieltää sen.

Comments are closed.

Viikon kysymys

Pakastatko mansikoita talven varalle?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...