0

Michael Cockcroft haluaa nähdä Suomen juhannuksen – Zsarin johtajalle Suomen kesä on vielä vieras

MICHAEL COCKCROFT sipaisee ulkopöydältä kämmenellisen lunta ja pyöräyttää siitä lumipallon. Sitten hän heittää sen kadulle.
– Suomen kesä, hän naureskelee.
Eletään vapun jälkeisiä päiviä. Takatalvi on tullut Virolahdellekin pitkän ja jopa poikkeuksellisen lämpöaallon jälkeen.
– Ehkä se kesä meni jo. Sitä en kyllä toivo. Kun aurinko paistaa ja on lämmintä, ihmisetkin tulevat tänne, hän sanoo ja viittaa Zsar Outlet Villageen, jonka johtajana hän on toiminut viime syksystä lähtien.
Muuttaa syyskuussa Suomeen, se ei voi olla ihan helppoa eteläafrikkalaiselle, joka on ikänsä asustellut lämpimissä ja aurinkoisissa maissa. Viimeksi Qatarissa.
– Olihan se aikamoinen shokki. Kaikki se pimeys ja kylmyys. Mutta sitten oli hienoa nähdä, kuinka kevät tuli nopeasti. Ensin maa oli valkeana ja seuraavana päivänä lehdet alkoivat jo vihertää puissa. Se oli erinomaista, sellaista en ole nähnyt missään aiemmin, Cockcroft sanoo.
Hän sanoo viihtyneensä hyvin Suomessa ja Virojoella.
– Virojoella ihmiset ovat hyvin ystävällisiä, hän kiittelee.
Puhuvatko he?
– Kyllä, jos minä aloitan, hän naurahtaa.
– Mutta oikein ystävällisiä he ovat sen jälkeen.

Nyt Cockcroftilla on edessä ensimmäinen kokonainen kesä Suomessa. Aivan kylmiltään mies ei viime vuonna Suomeen saapunut.
– Puolisoni Elina on kotoisin Suomesta ja hänellä on kesämökki Puumalassa. Siellä olemme olleet kahtena kesänä lomalla.
Pieni lomapätkä on kuitenkin eri juttu kuin nähdä koko Suomen suvi, yöttömän yön keskikesästä elokuun sametin pehmeisiin iltoihin. Niin, tai sitten loputtomiin vesisateisiin ja hyttysparviin.
Michael Cockcroft on erityisen innoissaan juhannuksesta. Hän on kuullut paljon suomalaisesta keskikesän juhlasta. Mitä hän sitten aikoo silloin tehdä?
– Hyvä kysymys. En tiedä vielä. Ehkä voisimme purjehtia, hän miettii.

Sitten Cockcroft kaivaa esiin kännykkänsä. Sieltä löytyy kuvia purjeveneestä.
– Ostin tämän juuri ja se tulee Sipoosta Haminaan. Tämä on aika pieni vene, sellainen kahdeksanmetrinen, mutta erittäin vakaa, ruotsalaista alkuperää, hän kertoo selvästi ylpeänä hankintaansa.
Purjehtiminen on Cockcroftin lempiharrastus yhdessä golfin kanssa.
– Aion tehdä sellaisia päiväpurjehduksia tässä lähialueella. Ehkä voin joskus yöpyäkin veneessä, hän suunnittelee.
Toisen lempiharrastuksensa parissa Cockcroft aikoo myös viettää aikaa. Virojoen golfkenttä ei ole vielä hänelle tuttu.
– En ole vielä ehtinyt pelaamaan siellä, mutta sen aion tehdä. Kaakon Golfin jäsenkään en vielä ole, hän kertoo.
Tähän asti hän on pelannut lähinnä Mikkelissä Suomessa käydessään. Sieltä kun löytyvät lähimmät kentät Puumalan mökiltä katsottuna.

Cockcroftin Elina-puoliso on pian muuttamassa Qatarista takaisin Suomeen. Hänelle on luvassa työpaikka Helsingissä, mutta hän voi tehdä osan töistään etänä Kotkasta käsin.
– Silloin ehkä muutamme Kotkaan. Siihen asti asun edelleen Virojoella, Cockcroft lupaa.
Viiden minuutin työmatka on ollut uuden kauppakeskuksen avausvaiheessa selvä plussa. Töitä kun riittää aamusta iltaan.
Varjopuoli on sitten ollut Virojoen palvelujen rajallisuus. Cockcroft on ihmetellyt miten aikaisin kaupat menevät kiinni.
– Halusin käydä Alkosta ostamassa viiniä, mutta kun se oli avoinna vain silloin kun olin töissä. Joku sitten sanoi, että mene perjantaina, silloin se on myöhempään auki. Mitä, perjantaina?! Minä en koskaan shoppaile perjantaisin, vaan menen aina suoraan kotiin, hän virnuilee, mutta on selvästi huolissaan suomalaisten kauppojen aukioloajoista, vaikka niitä on urakalla vapautettu viime vuosina.
– Qatarissa liikkeet ovat avoinna joka päivä. Jos ne eivät avaudu heti aamulla, ne avautuvat kello 11 tai iltapäivällä, mutta ne ovat kuitenkin avoinna. Zsarissakin me lisäämme aukioloaikoja koko ajan.
– Nyt pidimme ovet avoinna jo pääsiäisenä. Jotkut epäilivät, ettei asiakkaita tule, koska suomalaiset eivät shoppaile pääsiäisenä. Toisin kävi. Meillä oli enemmän väkeä kuin normaalisti viikonloppuisin. Tänä kesänä olemme juhannusaattona avoinna ja ensi vuonna ehkä myös juhannuspäivänä, Cockcroft arvioi.

Yhtä asiaa Michael Cockcroft Suomessa kummeksuu.
– Täällä on hirvittävän paljon metsiä, mutta villieläimiä ei näy missään. Missä ne eläimet ovat? Piileksivätkö ne tuolla metsissä? Tähän mennessä olen nähnyt täällä yhden hirven, pienen ketun ja kerran jäniksen – senkin Sipoossa, hän ihmettelee.
Cockcroft sanoo lapsena ja nuorena tottuneensa Etelä-Afrikassa siihen, että villi luonto oli aina äärellä.
– Siellä näki lähes joka päivä kirahveja kurkottelemassa puista lehtiä suuhunsa, virtahepoja ja sarvikuonoja. Niitä olen kaivannut, hän sanoo.
Sitten hän kuitenkin muistaa, että on sitä tullut nähtyä muutakin Suomessa.
– Kerran näin saimaannorpan Puumalan mökillä. Se tuli ihan lähelle ja sukelteli paikasta toiseen. Mutta sama yksilö se oli. Elina kertoi nähneensä sellaisen kerran lapsena, joten ei kai se ihan tavallista ole.
Niinpä niin. Cockcroft on jo nähnyt jotain sellaista, mitä kovinkaan moni suomalainen ei tule näkemään eläessään.

Michael Cockcroft, 54, siirtyi viime syyskuun lopulla Zsar Outlet Villagen johtajaksi Lähi-idästä, jossa hän toimi viimeisen 16 vuoden ajan muotikaupan johtotehtävissä.
Ennen Zsaria hän toimi Qatarissa, Arabiemiraateissa, Jordaniassa ja Omanissa toimivan Salam Studio & Stores -muotikauppaketjun liiketoimintajohtajana.
Ketjun valikoimiin kuuluu maailman johtavia muodin luksusmerkkejä, kuten muun muassa Dolce & Gabbana, Armani, Ferragamo ja Roberto Cavalli.
Sitä ennen Cockcroft toimi 17 maassa toimivan Alshaya franchise-ketjun johtotehtävissä. Kaiken kaikkiaan Cockcroftilla on 25 vuoden kokemus muotikaupasta, brändeistä, uusien liikkeiden perustamisesta ja niiden kehittämisestä.

JUKKA KINNUNEN

Kommentteja aiheesta “Michael Cockcroft haluaa nähdä Suomen juhannuksen – Zsarin johtajalle Suomen kesä on vielä vieras

 • 24.5.2019 at 21:09
  Permalink

  Itse olen erityisen tyytyväinen että Zsar on Vaalimaalla?
  Tuntuu kuin menisi eri maailmaan kun astuu portista sisään.
  Lukuisat upeat liikkeet ja todella paljon tapahtumia .
  Viihdyttävää ,nautittavaa ,rentouttavaa .
  Henkilökunta on kiitoksen arvoista .

Comments are closed.

Viikon kysymys

Oletko tyytyväinen joukkoliikenteen aikatauluihin ja reitteihin?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...
Kommentoi kyselyä