0

Salpalinja-museolla tapahtuu viikonloppuna – Virpi Launonen luennoi väitöskirja-aiheestaan sunnuntaina

Lauantaina vietetään valtakunnallista siivouspäivää ja siihen liittyen Salpalinja-museon piha-alueella järjestetään siivouspäivän markkinat kello 10–12. Kirpputoritavaroiden lisäksi tapahtumassa voi myydä myös uusia tuotteita, kuten käsitöitä ja ruokaa.
Sunnuntaina museolla järjestetään perinteinen kappeliseurakunnan avajaismessu, ja kello 12 Niina Kotron perhetrio esittää keväisiä suosikkisävelmiä.
Iltapäivä jatkuu FT Virpi Launosen luennolla, jossa hän kertoo Salpalinjaa käsittelevän väitöskirjansa tutkimustuloksista. Suomen historian alaan kuuluva väitöskirja ”Koskee: …sisäistä lujittamista ja oikean työhengen vaalimista” julkaistiin helmikuussa Itä-Suomen yliopistossa pidetyssä väitöstilaisuudessa.

Ensimmäinen, pelkästään Salpalinjaan keskittyvä väitöskirja käsittelee linnoitustyömaiden huoltoa ja vapaa-ajan järjestelyjä talvisodan ja jatkosodan välisinä epävakaina, pulan leimaamina kuukausina. Tutkimus keskittyy III Armeijakunnan alueelle Etelä-Savoon ja IV Armeijakunnan alueelle Pohjois-Karjalaan.
Tiettömissä korvissa työmaaorganisaation ensimmäinen tehtävä oli järjestää työmiehille majoitus ja muonitus sekä terveydenhoito. Vasta tämän jälkeen varsinaiset rakennustyöt pystyttiin käynnistämään. Raskaan työn vastapainoksi miehille tarjottiin erilaisia harrastusmahdollisuuksia, joilla miehiä halutiin ohjata pois uhkapelin ja viinanjuonnin ulottuvilta. Väitöskirja osoittaa kuinka linnoittajien elämää työmailla ja parakkikylissä kontrolloitiin eri tavoin huollon ja vapaa-ajan järjestelyin.

Monipuolisiin arkistolähteisiin pohjaava tutkimus tarjoaa uutta tietoa siitä, millaista jokapäiväinen elämä Salpalinjan työmailla oli. Siinä kuvataan niin ongelmia ja lieveilmiöitä kuin kontrollikeinoja, joita työmaiden arjessa tavattiin. Salpalinjaa on aikaisemmin käsitelty lähinnä teknisistä ja taktisista näkökulmista.
Kirjaa on saatavilla Miehikkälän Salpalinja-museolta museokauppa Raslastasta. Kello 13 alkavaan tilaisuuteen on vapaa pääsy.

Viikon kysymys

Kiinnostavatko politiikan käänteet?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...
Kommentoi kyselyä