0

Siipioravanvuorelta nyt huikeat näkymät joka puolelle – Pyterlahden torni avattiin juhlallisin menoin

ARKTIKA-PÄIVIIN liittyvää tapahtumaa vietettiin lauantaina Siipioravanvuorella, Pyterlahden ilmavalvontatornilla. Tilaisuuden nimi oli Virolahti 360°.
Se tarkoittaa, että ylhäältä tornista on esteetön näköala 360 astetta.
Tilaisuuden aluksi Juho Jolkkonen soitti klarinettia tornin huipulla. Arktika-päivien edustajan ja tilaisuuden juontajan Jari Markkulan mukaan hän on Mäntyharjun lahja Suomen musiikille ja lintuharrastukselle.
Timo Yrjölä kertoi ilmavalvontatoiminnasta ja sen historiasta. Ilmavalvontaa suoritettiin sekä talvisodan että jatkosodan aikana. Valvojina toimivat lotat. Heidän ensisijaisena tehtävänään oli kuulla ja havaita lähestyvät vihollisen hävittäjä- ja pommikoneet sekä välittää hälytys edelleen. Heidän vaarallinen ja uhrautuva työnsä sekä ajoissa suoritetut hälytykset pelastivat monia ihmishenkiä.

Pyterlahteen ilmavalvontatorni rakennettiin, koska näytti välttämättömältä, että joudutaan jälleen sotaan. Sitä paitsi Virojoella palokunnantalolla toiminut valvontatorni ei ollut sijainniltaan paras mahdollinen eikä täyttänyt kaikkia muitakaan vaatimuksia.
Pyterlahden ensimmäinen torni oli rakennettu elävien luonnonpuiden varaan. Se heilui tuulessa, eikä ollut muutenkaan kovin käytännöllinen. Se sijaitsi noin puoli kilometriä lähempänä merta kuin myöhemmin rakennettu toinen torniin. Toinen torni rakennettiin ehkä vuonna 1942.
Täyttä varmuutta sen rakentamisajankohdasta ei ole. Nyt uudelleen Pyterlahden kulttuurikyläyhdistyksen aloitteesta rakennettu torni sijaitsee noin sadan metrin etäisyydellä toisen tornin sijaintipaikasta.
Pekka Suurpää kertoi nykyisen tornin rakentamisvaiheista ja niiden edistymisestä. Uuden tornin rakentamishanke sai Leader Sepralta EU-rahoituksen. Se sijaitsee Jarmo Peltolan omistamalla maalla. Urakka tehtiin pääosin talkootyönä.
– Kyläläisten talkootyöpanos oli aivan valtava. Innostus oli niin kovaa, että välillä piti pikemminkin kieltää talkoolaisia tulemasta paikalle, kertoi Suurpää.
Tornia tullaan käyttämään näköalapaikkana, mutta se on myös erinomainen lintujen tarkkailupaikka varsinkin kevät- ja syysmuuttojen aikana.
Tilaisuuden päätyttyä oli mahdollisuus kiivetä torniin, jossa Seppo Vuolanto oli kaukoputken kanssa opastamassa lintujen tarkkailua. Sää oli sateisen tuhnuinen.
Kuin tilauksesta alkoi lounaasta saapua valtava määrä hanhiparvia. Niitä tuli tuhansittain. Saderintaman pysäyttäminä osa hanhista laskeutui Pyterlahden pelloille. Vuolannon mukaan muuttomatkalla oli ainakin valkoposkihanhia, metsähanhia ja sepelhanhia.

Jaakko Liukkonen

 

Arktika kiinnosti lintuihmisiä ja muitakin

– Varovaisen arvion mukaan kävijöitä oli 3 500 – 4 000, arvioi Virolahden matkailupäällikkö Anu-Leena Lintunen maanantaina.
Kysymys oli sunnuntaina päättyneistä Arktika-päivistä, jotka kestivät tänä keväänä 17 päivää.
– Kolea sää varmasti verotti jonkin verran suurta yleisöä, mutta lintuharrastajia rannoilla oli kyllä koko ajan erittäin hyvin, hän jatkoi.
Palautettakin päivistä tuli kävijöiltä.
– Enimmäkseen viesti oli se, että Arktika-päivät näkyivät ja ne tiedetään. Pidetään myös hienona sitä, että kunta on lähtenyt mukaan tällaisen tapahtuman järjestäjäksi. Minusta on erinomaista, jos Virolahti tunnetaan Vaalimaasta, että se tunnetaan myös Arktikasta.
Tänä vuonna kävijöillä oli myös uusi kohde, nimittäin Zsar outletkylä Vaalimaalla.
– Monet sanoivat käyneensä samalla siellä ja kyllä mekin kerroimme, että sieltä löytyy muun muassa ulkoiluun sopivaa vaatetusta. Myös Bunkkerimuseolla vierailtiin paljon päivien aikana, Anu-Leena Lintunen kertoi.

Tulevasta ei ole vielä valmiita suunnitelmia olemassa, mutta selvää on, että Arktika-päivät jatkuvat.
– Minusta tämä on alueellisesti hyvin merkittävä tapahtuma, jota kyllä kannattaa ylläpitää ja kehittää. 17 päivää oli aika hyvän mittainen jakso, mutta nesi vuodesta ei olla vielä tehty päätöksiä.

2 kommenttia aiheesta “Siipioravanvuorelta nyt huikeat näkymät joka puolelle – Pyterlahden torni avattiin juhlallisin menoin

 • 2.6.2019 at 11:18
  Permalink

  Milloin on seuraava tapahtuma että pääsee torniin ?
  8.6 emme pääse joten tietoa kaivataan.
  Äitini oli aikoinaan ilmavalvonta Lottana Säkkijärvellä ja usein kuulin kertomuksia .

 • 5.6.2019 at 09:37
  Permalink

  Pyterlahden torni on avoinna kaikille kävijöille. Siellä voi vierailla milloin vain, myös muina kuin tapahtumien aikoina.

Comments are closed.

Viikon kysymys

Oletko tyytyväinen joukkoliikenteen aikatauluihin ja reitteihin?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...
Kommentoi kyselyä