0

Pyterlahden tornilla viralliset avajaiset lauantaina

Pyterlahden kulttuurikyläyhdistys ry on kevään aikana rakentanut Siipioravanvuorelle tornin, jonka esikuvana on ollut sodanaikainen, lähes samalla paikalla sijainnut ilmavalvontatorni.
Tornin rakentaminen on ollut puheissa pitkään, mutta ratkaisevan sysäyksen antoi Leader-hankkeen valmistelu syksyllä 2017. Pitkän suunnitteluvaiheen ja lupaprosessien jälkeen käytännön rakennustyöt aloitettiin Siipioravanvuorella helmikuun 23. päivänä.
Kyläläisten runsaslukuinen talkoolaisten joukko on kolmessa kuukaudessa pystyttänyt komean ja vankan tornin. Viimeiset talkoot järjestettiin toukokuun 18. päivänä ja nyt on avajaisjuhlan aika ensi lauantaina kello 13.

Pyterlahden Siipioravanvuorella sijaitsi jatkosodan aikana kaksi eri ilmavalvontatornia. Näistä ensimmäinen rakennettiin vuonna 1941 kasvavien luonnonpuiden varaan. Tämä torni oli hyvin naamioitu mäntyjen latvaosiin, mutta se oli käytössä varsin epämukava ja vaarallinenkin.
Ennen kesää 1943 Pyterlahteen saatiin uusi torni, joka oli ajanmukainen, puunrungoista pystytetty tukeva laitos, jonka huipulle johtivat turvalliset portaat. Se oli lottien valvontapaikkana aina jatkosodan loppuviikkoihin asti.

Nyt rakennettu torni muistuttaa kävijöitä paikallisesta sotahistoriasta. Samalla se toimii myös näköalapaikkana saaristoon ja rajalle, lintujen muuton tarkkailupaikkana sekä retki- ja luontokohteena kaikille kävijöille.
Museotien varrella sijaitseva torni täydentää myös historiallisen Kuninkaantien matkailukohteita. Siipioravanvuoren laella sijaitsevasta tornista on esteetön näkymä kaikkiin ilmansuuntiin.

Tämä vuoden aikana tornilla järjestetään neljä yleisölle avointa tapahtumaa. Näistä ensimmäinen oli Arktika-päivien aikaan järjestetty Virolahti 360⁰, jossa kävijät saivat lintuoppaiden asiantuntevaa opastusta lintujen ja luonnon tarkkailuun tornista käsin.
Avajaiset lauantaina ovat myös osa valtakunnallista Avoimet kylät -tapahtumaa. Elokuun 17.–18. päivinä järjestetään tornilla lottien perinteitä kunnioittava ilmavalvontayö ja lokakuussa koko perheen liikunnallinen tapahtuma.
Pyterlahden kulttuurikyläyhdistys ry on saanut tukea tornin rakentamiseen Leader Sepran kautta Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmasta.

Viikon kysymys

Kiinnostavatko politiikan käänteet?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...
Kommentoi kyselyä