0

Virojoen varren asukkaat lähtevät valittamaan turvesuosta – Vapo haikailee 60 hehtaarin tuotantoaluetta Miehikkälän ja Luumäen rajamaille

VIROJOEN VARREN asukkaat ja kesäasukkaat haluavat tehdä kaikkensa, jotta Vapo Oy:n suunnitelmat 60 hehtaarin turvetuotantoalueen hankkimiseksi Heinä- ja Vaajersuolle ei koskaan toteudu.
– Toivomme, että saamme tähän mukaan mahdollisimman paljon väkeä, toteaa vastustajien nokkamiehenä toimiva Markku Korpela Miehikkälästä.
Etelä-Suomen aluehallintovirasto kuulutti Vapon hakemasta ympäristöluvasta ennen juhannusta. Kuulutus on nähtävillä sekä Miehikkälän että Virolahden kunnanvirastoissa heinäkuun puoliväliin asti. Siihen saakka asianosaisilla on mahdollisuus jättää halutessaan muistutuksensa asiasta.
Alueen maanomistajat saivat kuulutuskirjeen aluehallintovirastolta niin ikään ennen juhannusta. Sitä ennen koko hankkeesta ei ollut kovin paljon tietoa julkisuuteen tullut. Kevään aikana asiasta on keskusteltu joissakin maanomistajatilaisuuksissa.
– Aika salassa tämä on pidetty. Nyt sitten asukaskirjeet ja kuulutukset on ”sopivasti laitettu” juhannuksen molemmin puolin, kun on paras lomakausi ja ihmiset eivät tällaisiin ehdi reagoida, ihmettelee Suur-Miehikkälän yhteisen kalaveden osakaskunnan puheenjohtaja Veli-Pekka Liikkanen.

Miehikkälän ja Virolahden lisäksi Vapon hanke koskee jossain määrin luumäkeläisiä.
Vapon aikeissa on valuttaa turvesuon vedet pintavalutuskentän kautta ja laskuojaa myöten reittiä Ounionjoki – Virojoki – Kotijärvi – Virojoki – Säkäjärvi – Virojoki – Suomenlahti.
Hankkeen vastustajien tiedossa on kuitenkin, että osa vesistä ohjataan ojia myöten myös Vaalimaanjokeen. Ja vaaravyöhykkeessä on myös kaavaillun tuotantoalueen koillispuolella oleva Kelusenjärvi, joka sijaitsee puoliksi Miehikkälän ja puoliksi Luumäen alueella.

Jokirantojen asukkaat ja kesäasukkaat pelkäävät turvesuon valuttavan jokiin etenkin humusta.
– Humus on pahin asia, mutta sieltä tulee myös metallia, Veli-Pekka Liikkanen tietää.
Jos humuksen määrä lisääntyy, se aiheuttaa jokien pilaantumista, vaikka niitä on yritetty elvyttää viime vuosien aikana.
– Vaalimaanjoessa on saatu luontainen taimenkanta elpymään. Virojoki oli taas ennen alueen paras rapujoki. Jokiravun luontaista kantaa on edelleen olemassa joen ylähaaroilla, Liikkanen tietää.
– Kun minä olin nuori, Virojoesta pyydettiin paljon jokirapua. Se oli Kymenlaakson paras rapujoki. Ensimmäisen kerran rapukanta romahti 1960-luvulla, kun soita innostuttiin ojittamaan – muun muassa Heinäsuo. Silloin alkoi näkyä, että naarasrapuihin kertyi mahan alle mutaa. Lopullisesti rapukanta romahti 1980-luvun puolivälissä, Markku Korpela kertoo.
– Ja onko tässä mietitty lainkaan millainen pölyvaikutus ja rekkaralli turvesuon perustamisesta koituu, kyselee luumäkeläinen Pekka Ahlroos.

Vapon hanketta vastustavat muistuttavat, että Vaajersuo on edelleen ojittamaton eli luonnon tilassa oleva suo.
– Siellä pitäisi ehdottomasti tehdä kaikki tarvittavat luontoselvitykset ja eliökartoitukset. Hankealue rajoittuu myös harjualueen eteläpuolelle, joka on Kaakonkulman parasta pohjavesialuetta, Korpela muistuttaa.
Muistutuksen ympäristölupahakemuksesta aikoo jättää ainakin Liikkasen johtama osakaskunta sekä joukko jokivarren asukkaita ja kesäasukkaita.
– Toivottavasti mahdollisimman moni nyt herää tähän asiaan ja lähtee mukaan. Yhteyttä voi ottaa minuun tai Veli-Pekkaan, Markku Korpela toivoo.

JUKKA KINNUNEN

6 kommenttia aiheesta “Virojoen varren asukkaat lähtevät valittamaan turvesuosta – Vapo haikailee 60 hehtaarin tuotantoaluetta Miehikkälän ja Luumäen rajamaille

 • 26.6.2019 at 08:31
  Permalink

  Turpeen otto tulisi kieltää koko Suomessa.Olen täysillä mukana vastustamassa tätä hanketta.
  Turvetta voi verrata kaivoksiin nämä ovat Suomen ja Suomalaisten luonnonvaroja.
  Bisnesten teko näillä on kiellettävä .
  Ulkomaiset firmat ulos ja maksut kaikista luonnonvaroista Suomen kansalle.

  • 2.7.2019 at 16:50
   Permalink

   Uusien soiden avaaminen turvetuotantoon pitää kieltää lailla.

 • 27.6.2019 at 08:37
  Permalink

  Suhtaudun kielteisesti. Ei ihme, että Vapolla on kiire saada lupa. Hallitusohjelmassa kirjattu tavoite on tässä vaiheessa vähintään puolittaa turpeen energiakäyttö vuoteen 2030 mennessä.
  Turpeen tarkempi kohtalo selviää hallituksen kaavailemassa työryhmässä, jossa pohditaan ensi kesän budjettineuvotteluita varten energiaverotuksen uudistustarpeita. Kuinka ollakaan, saatiin vielä sopivasti uusi tutkimustulos turpeesta, jossa todetaan, ettei siitä ole vesistöille haittaa. -Vapolla menee hyvin; se lisäsi voittoaan 40 prosentilla ja nyt halutaan tietysti yhtä hyvää jatkoa. – Mitä tulee Huosiosuon vaikutuksiin, alueen asukkaat ovat jyrkästi olleet toista mieltä kuin muut asiassa hääränneet.

 • 2.7.2019 at 02:58
  Permalink

  Miä entisenä miehikkäläläisenä vastustan toki näitä uusia hankkeita, Ennen oli ennen ja nykytietoa ei ollut käytössä. Nyt asiat ovat toisin ja turpeen kaivu (louhinta) on syytä lopettaa. Jonkin verran asioista tietävänä, alalla 40 vuotta toimineena haluaisin toki auttaa kaakonkulmalaisia. Ja Korpelan Mukehan lienee edesmenneen isäni ystävä. Nyt täytyy lyödä faktat pöytään ja perua koko hanke Toki se joitain kismittää, mutta ei voi mitään.

  • 11.7.2019 at 18:21
   Permalink

   Turvetta ei louhita eikä kaiveta. Varmasti olisi hyvä selvittää edes perustason faktat puolueettomalta taholta ennenkö lähtee vastustamaan.. Tietää edes mitä vastustaa…
   Jos oikeasti haluat auttaa kaakonkulmalaisia niin sitten puolustat lupapäätöstä. Tuo rahaa ja hyvinvointia ja vireyttä paikkakunnille.

   • 12.7.2019 at 12:50
    Permalink

    Lupahakemukselle antaisin etusivun yläkulmaan leiman ”Ei jatkoon !”

    En usko, että hanke tuottaisi vireyttä, hyvinvointia ja rahaa alueen väelle. Ymmärrän vallan hyvin, että tätä hanketta vastustetaan, ja jokainen mielipide on arvokas, oli sanamuoto mikähyvänsä.

    Tuskinpa lupapäätöksen hyväksyminen toisi itselleni ”pelastusta” tai edes apua, saati toisille lähimmäisille. Tiedän mitä vastustan ja mitä voin hyväksyä.
    En ole varsinaisesti ”vihreä” poliittiselta kannaltani, mutta toistaiseksi katson, että maalaisjärki itselläni on tallella.

    Sitäpaitsi minua fiksummat ovat puhuneet jo kauan hitaasti uusiutuvien luonnonvarojen säästämisen puolesta. Raha ja bisnes ei saa olla ainoa johtotähti.

Comments are closed.

Viikon kysymys

Aiotko osallistua kansalaisopiston kursseille?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...