0

Pääkirjoitus: Vapaaehtoisten tarve kasvaa

Kaakonkulmalla on varsin pitkät ja toimivat perinteet vapaaehtoistyöstä. Valitettavasti aktiivisten vapaaehtoistenkin joukko ikääntyy muun väestön mukana. Vapaaehtoistyön merkitys ei ole vähentymässä, vaan päinvastoin.
Maakunnallinen sote-kuntayhtymä Kymsote ja edelleen avoinna oleva valtakunnallinen sote-uudistus tulevat ajamaan jossain määrin paikallisia julkisia palveluja alas, joten niin sanotun kolmannen sektorin toiminta ja siinä samalla vapaaehtoistyön merkitys korostuvat jo ihan lähiaikoina. Samaan aikaan kuitenkin vapaaehtoisten aktiivijoukko ikääntyy ja monien ihmisten on pakko todeta, ettei enää pysty auttamaan muita samalla tavalla kuin ennen.
Jollakin tavalla tämä vaikea yhtälö pitäisi ratkaista. Kaakonkulmalla vapaaehtoistyöstä on erittäin myönteiset kokemukset muun muassa seurakunnissa ja Palveluyhdistys Ratevan toiminnassa. Edelleen suuri joukko ihmisiä käy auttamassa muun muassa Kunilassa ja Villinrannassa, ja monissa muissa paikoissa.
Eläkeliiton Miehikkälän yhdistys järjesti hiljattain vapaaehtoistyötä koskevan tapaamisen. Siellä tuli hyvin selväksi, että tilanne on jo monin paikoin vaikea – uusia vapaaehtoisia tarvitaan ja kipeästi. Kun samaan aikaan esimerkiksi vapaaehtoistyön vakuutusehtoja ollaan tiukentamassa, ei se ainakaan helpota tilannetta.
Vapaaehtoistyön merkityksestä on puhuttu viime vuosina niin paljon, että sen eteen pitää ehdottomasti rakentaa valtakunnallinen toimiva järjestelmä, jossa tällaiset epäkohdat eivät nouse keskeiseen rooliin tai työhön rupeamisen esteeksi. Vapaaehtoisten panosta ihmisten auttajina ei selvästikään ymmärretä edelleenkään riittävän hyvin.

Viikon kysymys

Viikon kysymys: Uskotko Hurpun suunnitelmien toteutumiseen?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...