0

Jalokivimessut tarjoili taas parasta kiviantiaan Ylämaalla – tapahtuma järjestettiin jo 37. kerran

YLÄMAALLA järjestetyt jalokivimessut keräsivät ihmisiä kivien pariin viime viikonloppuna. Sää oli viikonloppuna lämmin ja aurinko paistoi.
– Nämä ovat Suomen ensimmäiset ja vanhimmat kivialan messut. Messut ovat avoinna kaikelle yleisölle, mutta myös ammattilaisille, jotka pääsevät täällä tapaamaan muita saman alan ihmisiä ja tekemään keskinäisiä hankintoja, tapahtuman järjestäjiin kuulunut Esko Hämäläinen kertoi messujen avauspäivänä.
Kivimessujen idea sai alkunsa 1980-luvun alussa.
– Ylämaalla louhitaan spektroliittiä, josta syntyi ajatus näistä messuista, jalokivimuseon perustamisesta ja louhoskierroksista. Näiden lisäksi Ylämaalla alettiin myös järjestää kivialan ammatillista koulutusta, joka sittemmin on siirtynyt Lappeenrantaan, Hämäläinen jatkoi.

Luumäeltä messuille olivat tulleet Eija ja Mikko Taskinen, jotka olivat tuoneet mukanaan erikoisen kiven Markku J. Lehtisen pitämälle kivientunnistuspisteelle.
– Olimme viime syksynä patikoimassa Saariselällä ja löysin tämän kiven sieltä erään ojan reunasta, Eija Taskinen selitti.
– Näyttäisi olevan graniittinen kivi, jossa kiille on rapautunut, eli tämä niin sanottua kissankultaa, Lehtinen antoi analyysinsä tutkittuaan kiveä.
Geologina ja mineralogina työskennelleellä Lehtisellä on pitkä kokemus kivi- ja mineraalialasta ja hän on myös kokenut kivimessujen kävijä.
– Olen ollut mukana näillä messuilla jo alkuaikoina ja 1990-luvun alusta lähtien melkein joka vuosi. Tänne kivien tunnistuspisteelle tuodaan tunnistettavaksi lähes kaikkea mahdollista ja erilaisia kivilajeja. Erikoisin tunnistettavaksi tuotu kivi on ollut Virolahdelta löydetty fenakiitti, Lehtinen muisteli.

Kivimessuilla tarjolla oli muun muussa kattava valikoima erilaisia kiviä, koruja ja koriste-esineitä sekä aarteen etsintää, musiikkiesityksiä, huutokauppaa ja paljon muuta. Yksi myyjistä oli Anton Nestorov, jolla oli myynnissä valikoima erilaisia kiviä ja tuotteita.
– Olen käynyt messuilla kauan, jo yli kymmenen vuotta. Tapahtumapaikka on hyvä, mutta messujen järjestelyt voisivat olla vielä paremmat, hän arvioi.
Messuille oli tullut käymään Renata Vapaakallio yhdessä poikiensa Oliverin, 7, ja Elliotin, 5, kanssa.
– Olemme Helsingistä ja poikien kanssa ensimmäistä kertaa täällä. Pojat ovat hyvin kiinnostuneita kivistä ja olen kertonut heille, että olen käynyt lapsena täällä messuilla. Nyt tulimme yhdessä tänne.
Ostoksiakin oli tehty. Pojilla oli jo matkassa spektroliittikiviä, hopeakorut sekä kilpikonnariipus Oliverille ja ametistipala Elliotille.
– Nyt lähdemme etsimään aarteenetsintäpistettä. Pojat ovat odottaneet eniten hiekkalaatikkokaivauksia, Renata Vapaakallio totesi lopuksi.

Minna Hytti

Viikon kysymys

Puututaanko koulukiusaamiseen riittävästi?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...
Kommentoi kyselyä