0

Pääkirjoitus: Uusia turvesoita ei tarvita

Vapon kaavailemaa turvesuota vastaan on heräämässä kansanliike Kaakonkulmalla. Hyvä niin, sillä uusia turvesoita ei tälle alueelle enää tarvita. Jo Huosiossuon valjastaminen turvetuotantoon Virolahdella oli virhe, mutta nyt puhutaan paljon suuremmasta tuotantoalueesta, joka pahimmillaan on erittäin suuri uhka Virojoelle ja Vaalimaanjoelle, sekä tietenkin niiden kautta valuma-alueen muille vesistöille.
Kun Huosiossuon turvetuotantoalueesta käytiin kädenvääntöä Kotkan Energian ja virolahtelaisten välillä, esitettiin silloin monia argumentteja turvetuotantoa vastaan. Kuinka ollakaan, oikeusprosessi päättyi lopulta energiayhtiön hyväksi, tosin paljon tiukennetuilla ympäristömääräyksillä. Tuotanto Huosiossuolla on aloitettu ja vasta aika näyttää pystyykö yhtiö nostamaan turpeensa niin, ettei siitä ole ympäristölle haittaa.
Vapo Oy:n suunnitelmat Miehikkälän ja Luumäen rajamaille ovat täysin uudet. Niistä puhuttiin ensimmäisen kerran julkisuudessa viime kevättalvella, mutta nyt hanke on edennyt kuulutusvaiheeseen. Samaan aikaan Virojoen varren ranta-asukkaat ja kesäasukkaat ovat lähdössä tekemään muistutuksia ympäristöluvan epäämiseksi. Ihmisten pelot ovat täsmälleen samat kuin Huosiossuon tapauksessakin – humus lisääntyy ja pilaa entisestään herkkää ekosysteemiä, joka ei muutenkaan ole enää alkuperäisessä kuosissaan.
Turpeesta on valtakunnallisesti väännetty kättä paljon. Eikä syyttä. Monet tutkimukset ovat osoittaneet, että turvetuotanto on pilannut vesistöjä eri puolilla maata, vaikka tuottajayhtiöt toista väittävätkin. Turvetuotanto ei työllistä kuin muutaman urakoitsijan, mutta sen haitat voivat ulottua vuosikymmeniksi tulevaisuuteen.

Viikon kysymys

Puututaanko koulukiusaamiseen riittävästi?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...
Kommentoi kyselyä