0

Pääkirjoitus: Kesämökkeily ei kiinnosta nuoria

Useammassakin eri selvityksessä on todettu viime vuosina, ettei kesämökkeily kiinnosta tämän päivän nuoria enää samalla tavalla kuin vanhempia sukupolvia. Syitä kehitykseen ovat muun muassa lisääntynyt matkusteluhalu ja muut harrastukset. Kyselyissä nuoret ovat ilmaisseet myös, että he eivät halua sitoutua omistusmökin mukanaan tuomaan ”työleiriin.”
Suomalaiset ovat perinteisesti olleet mökkikansaa. Viime vuoden lopussa Tilastokeskus kertoi koko maassa olevan 509 800 kesämökkiä. Lukumäärällä mitattuna suurin mökkikunta on Kuopio, toiseksi suurin Mikkeli ja kolmantena listalla tulee Parainen. Tihein mökkiasutus taas oli Kustavissa ja Kaskisissa. Virolahdella kesäasukastalouksien määrä on jo myös ylittänyt vakituisten talouksien määrän.
Suomalaisen kesämökin keskikoko on 49 neliötä ja se sijaitsee melko lähellä omistajansa asuinpaikkaa. Keskimääräinen mökkimatka on 92 kilometriä.
Mutta samat tilastot kertovat myös siitä, että mökin omistajat niin sanotusti ukkoutuvat. Kesämökkien omistajien keski-ikä on 63 vuotta. Alle nelikymppisiä omistajista on vain kuusi prosenttia.
Omistajien keski-ikä nousee vuosi vuodelta ja se tarkoittaa sitä, että maassa on suuri joukko mökkejä, joissa joko tehdään sukupolvenvaihdoksia tai niitä myydään yhä enenevässä määrin. Monissa tapauksissa kesämökki jätetään perintönä yli seuraavan sukupolven eli lastenlapsille. Tällöin säästytään yhdeltä perintöverolta. Monellakaan isovanhemmalla ei kuitenkaan ole täyttä varmuutta siitä, haluavatko nämä lastenlapset edes mökkeillä aikuiseksi kasvettuaan.
Kesämökki on asia, jonka tulevaisuutta on syytä pohtia ajoissa ja vieläpä yhdessä jälkikasvun kanssa.

Kommentteja aiheesta “Pääkirjoitus: Kesämökkeily ei kiinnosta nuoria

  • 14.7.2019 at 16:51
    Permalink

    Tämähän on merkittävä uutinen tulevaisuutta akatellen.Autoilu vähenee,kun mökkimatkat, lyhyet taikka pitkät sekä tosi kaukaiset jäävät pois saastuttamasta ilmaa.

Comments are closed.

Viikon kysymys

Puututaanko koulukiusaamiseen riittävästi?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...
Kommentoi kyselyä