0

Rautalanselällä runsaasti sinilevää

Lämpimän sään seurauksena sinilevien määrä on runsastunut niin Suomen merialueilla kuin sisävesilläkin, kerrotaan Suomen ympäristökeskuksen leväseurannasta.
Virolahden rannikkoalueella Rautalanselällä sinilevää todettiin kaksi päivää sitten runsaasti. Rautalanselällä sijaitsee valtakunnallisen leväseurannan virallinen havaintopaikka.
Myös Haapasaaren itäpuolisilla ulkomerialueilla sinilevää oli erittäin runsaasti. Sen sijaan Pitkienhiekkojen uimarannalla Haminassa sinilevää ei havaittu.
Eniten sinilevää on havaittu Suomen eteläisillä ja lounaisilla merialueilla. Ympäristökeskuksen ja Ilmatieteen laitoksen laatiman ajelehtimisennusteen perusteella avomeren sinilevämassojen kulkeutumissuunta on lähipäivien aikana lounaaseen ja länteen päin.

Myös järvillä sinilevää on havaittu viime viikkoa selvästi enemmän. Runsaasti sinilevää on havaittu seitsemällä valtakunnallisella havaintopaikalla ja erittäin runsas pintakukinta on havaittu kahdella järvellä, Tuusulanjärvellä sekä Lappeenrannan Haapajärvellä.
– Tällä hetkellä sinilevä on selvästi runsastunut järvillä viime viikosta, lämpimän ja tyynen sään seurauksena. Sinilevää esiintyy nyt hieman enemmän kuin tyypillisesti järvillä tässä vaiheessa kesää. Mikäli lämmin ja tyyni sääjakso jatkuu, myös sinilevien pintakukintojen runsastuminen on todennäköistä, koska vesipatsaassa olevat sinilevät voivat kertyä veden pintakerrokseen, sanoo ryhmäpäällikkö Marko Järvinen Suomen ympäristökeskuksesta.
Järvillä sinilevää ja pintakukintoja tavataan tavallisesti runsaimmin elokuun alkuviikkoina ja esiintyminen painottuu runsasravinteisiin järviin.

Sinilevää sisältävään veteen on syytä suhtautua aina siten, että se saattaa aiheuttaa terveyshaittaa. Sinilevätilanne järvien ja meren rannoilla voi vaihdella lyhyidenkin etäisyyksien välillä ja muuttua samallakin paikalla yhden päivän aikana. Myrkytysepäilyissä hakeudutaan lääkäriin ja viedään eläin eläinlääkäriin.
Vähäinen määrä sinilevää näyttää vedessä vihreiltä tai kellertäviltä hiukkasilta. Rannalle voi ajautua kapeita leväraitoja. Erittäin runsaana esiintyessään sinilevä voi muodostaa maalia tai hernekeittoa muistuttavan leväpuuron, joka rantavesiin ja rannalle ajautuessaan voi muuttua räikeän turkoosiksi.
Jos levämassa hajoaa tikulla kokeiltaessa hippusina veteen, kyseessä voi olla sinilevä. Jos levä jää roikkumaan keppiin, kyseessä on jokin muu kuin sinilevä. Vesilasissa sinilevät nousevat pintaan vihertävinä hippusina noin tunnin kuluessa.

Suomen ympäristökeskuksen ylläpitämässä Järvi-meriwikissä kansalaisetkin voivat perustaa omia havaintopaikkoja ja tallentaa niille sinilevähavaintoja järviltä ja rannikkoalueilta. Myös yksittäisiä havaintoja ja havaintoa tukevia kuvia voi lähettää eri vesistöillä liikkuessaan.
Havainnot voi toimittaa älypuhelimissakin toimivan Havaintolähetti-sovelluksen avulla. Ilmoitetut havainnot näkyvät valtakunnallisella levätilannekartalla ja tukevat valtakunnallista levätilanteen arviointia. Myös havainnot siitä, että sinilevää ei ole, ovat tärkeitä.
Uimarantojen sinilevätilannetta seuraavat kunnat ja kaupungit, joten runsaasta sinileväesiintymästä uimarannalla kannattaa ilmoittaa kyseisen kunnan terveydensuojeluviranomaisille.

Viikon kysymys

Hankitko aidon joulukuusen?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...
Kommentoi kyselyä