0

Kirjaston näyttely kertoo pakolaistyttöjen unelmista

Virolahden kirjastossa avautuu maanantaina lastenoikeusjärjestö Plan International Suomen valokuvanäyttely Unelma tulevaisuudesta, joka kertoo Syyriasta paenneiden tyttöjen haaveista.
Miljoonat ihmiset ovat paenneet Syyrian sisällissotaa, sadat tuhannet heistä Jordaniaan. Syyrialaispakolaisten on vaikea päästä töihin ja koulutukseen, ja suuri osa perheistä elää köyhyydessä. Moni kärsii traumanjälkeisistä oireista, kuten pelkotiloista ja masennuksesta. Useat odottavat epävarmoina turvapaikkaa länsimaista tai tietoa ystäviensä ja sukulaistensa kohtalosta.
Pakolaistytöt kohtaavat erityisiä vaikeuksia ikänsä ja sukupuolensa vuoksi. Heidän koulutuksensa keskeytyy useammin kuin poikien, ja moni joutuu varhaisavioliittoon perheen vaikeuksien vuoksi. Myös seksuaalinen väkivalta yleistyy kriisien aikana.

Valokuvaaja Mikko Toivonen ja journalisti Iida Riekko ovat kuvanneet ja haastatelleet Syyriasta paenneita tyttöjä Azraqin pakolaisleirillä Pohjois-Jordanian aavikolla sekä Itä-Ammanissa.
Unelma tulevaisuudesta -näyttelyssä tytöt jakavat haaveensa, joista monet liittyvät kotiinpaluuseen ja turvallisuuteen. Toisaalta unelmissa on paljon samaa kuin nuorten toiveissa kaikkialla maailmassa tilanteesta riippumatta.
– Emme halunneet esittää pakolaistyttöjä olosuhteidensa uhreina vaan näyttää heidät yksilöinä, joilla on haaveita, tavoitteita ja paljon voimaa. Kohtaamiset koskettivat meitä syvästi, Iida Riekko kertoo näyttelyn synnystä.
Lastenoikeusjärjestö Plan International tukee pakolaisperheitä Jordaniassa Azraqin pakolaisleirillä ja Itä-Ammanissa. Plan ylläpitää varhaiskasvatuskeskuksia, joissa pakolaisperheiden lapset saavat leikkiä, oppia, musisoida ja askarrella – olla lapsia vaikeuksienkin keskellä.
Näyttely on esillä Virolahden kirjastossa elokuun 26. päivään asti.

Viikon kysymys

Maistuuko sinulle hapanvelli?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...