0

Perinteitä ja uusia tuulia Miehikkälän viikonlopussa

Miehikkälässä viikonloppuna järjestettävät Kymenlaakson perinnesoitot ovat uusi tapahtuma, jonka tarjonnassa kaikki ei ole kuitenkaan uutta. Mukana on paloja takavuosien Kymenlaakson kansankulttuuri- ja pelimannipäiviltä.
Tapahtuma alkaa lauantaina iltapäivällä, kun koulukeskuksessa avautuu näyttely, jossa on esillä käsitöitä ja maaseudun vanhoja esineitä eri vuosikymmeniltä, pelimannipäivien historiaa sekä taideleiriläisten ja Elena Korin sekä Viktor Markelovin teoksia.
Viktor Markelov on toiminut Miehikkälän taideleirien vetäjänä yhdessä Elena Korin kanssa jo lähes 20 vuoden ajan. Myös jotkut leiriläiset ovat olleet mukana jopa alusta asti.

Koulukeskuksen kentän lavalle astuu kello 16 paikallinen nuorisobändi SMK. SMK:n kokoonpanoon kuuluu kolme miehikkäläläistä nuorta, Mina Hallikainen sekä serkukset Joni ja Kaapo Notkola.
Mina Hallikainen on yhtyeen solisti ja hänellä musiikki lienee veressä, onhan hänen isänsä vuoden 2008 tangokuningas Jukka Hallikainen. Nuorten konserttiin ei ole pääsymaksua.
Illan tapahtumat sijoittuvat Myllylammen lavalle. Taikakuu-orkesteri aloittaa juhlakansan tanssittamisen kello 20. Sitä ennen ovat vuorossa ”etkot” karaoken merkeissä kello 18 alkaen. Vetäjänä toimii Raija Bernitz.
Koska lavatanssit alkavat heti karaoken päätyttyä, alkaa lipunmyynti alueelle jo kello 17.30. Nälän tai janon yllättäessä ravintolan puolelta löytyy pientä purtavaa, ja lavalla on myös anniskeluoikeudet.

Sunnuntaina näyttelyt jatkuvat koulukeskuksessa kello 9, ja samaan aikaan kentällä avataan tori, jossa myydään iltapäivään asti muun muassa muikkuja, juureksia, hapanvelliä, markkinalakua, rinkeliä, käsitöitä, vaatteita, mattoja sekä paja- ja takotuotteita. Torilla on myös Salonpojat ry:n kahvio.
Kansanmusiikkikonsertti alkaa koululla kello 12.30. Konsertissa esiintyvät nuoret musakurssilaiset, uudistunut Kymenlaakson pelimannikuoro ja -orkesteri, Piispan ja Husun tytöt sekä kansanmusiikkiyhtye Tradivaara.

Myllylammen lavan pääjuhlassa kuullaan edellä mainittujen konserttiesiintyjien lisäksi hanuristi Merja Maaskolaa sekä Jussi Lehtisen runonlausuntaa. Juhlapuheen pitää maakuntajohtaja Jaakko Mikkola.
Ohjelmaan sisältyy myös perinteisen Miehikkälä-raanun arvonta kaikkien käsiohjelman lunastaneiden kesken.
Susanna Apo-Syrjänen aloitti kansanmusiikkipainotteisen musakurssitoiminnan Miehikkälässä jo 1990-luvulla. Pelimannipäivien aikana musakursseille osallistuneet lapset saivat vuosittain tähtihetkensä estradilla, ja tätä perinne haluttiin jatkaa myös myös uudessa tapahtumassa.
Piispan ja Husun tytöt ovat paikallisia nuoria soittajia eri instrumentein, mutta nuoresta iästään huolimatta jo kokeneita ja tunnettuja lahjakkuuksia kansanmusiikkipiireissä. Kymenlaakson pelimannikuoro ja -orkesteri omaa pitkät perinteet, ja perinnesoittojen esiintymisiin kuoro on saanut uutta vahvistusta muun muassa Laulu-ukoilta.
Pääjuhlassa esiintyy myös 1990-luvun puolivälissä perustettu kansantanssiryhmä Suiverot Valkealasta. Ryhmän ohjaajana toimii Maiju Laurila.

Viikon kysymys

Pakastatko mansikoita talven varalle?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...