0

Mielipide: Sotessa elintärkeiden ratkaisujen aika

Kymsote julkisti alkukesästä asiantuntijaraportin sote-palveluiden saatavuudesta ja saavutettavuudesta, jossa hahmotellaan toimintojen ja palveluverkon rakennetta ja sijoitteluperiaatteita.
Eräs linjaus on se, että Virolahden ja Miehikkälän terveyskeskukset tullaan yhdistämään ja sijoittamaan jompaankumpaan nykyisistä – sijoituspäätöksen Kymsote jätti tässä vaiheessa kuntien keskenään sovittavaksi.
Kaikki toki toivovat oman lähiterveyskeskuksensa säilyvän. Asiaa on silti paras tarkastella laajemmin pitkän tähtäimen selviytymisstrategiana.
Vähenevä väki on jo muutenkin uhka tulevaisuuden palveluiden säilymiselle, kun päätösvalta nyt on Kymsotella, eikä kunnilla itsellään. Siksi on tärkeää varmistaa, että oman terveysaseman käyttäjämäärät pysyvät mahdollisimman suurina, eikä väki karkaa enemmälti esimerkiksi Haminaan lyhyemmän matkan tai muiden palveluiden vuoksi.
Palveluiden tarve tullaan tulevaisuudessa arvioimaan toteutuneen käytön perusteella. Missä palvelua ei käytetä, sitä ei tuotetakaan.
Terveyskeskus on hyvin oleellinen lähipalvelu kaakkoisen kulman asukkaille. Se tuottaa myös työpaikkoja ja verotuloja. Lisäksi se toimii tukirankana muille sote-palveluille, joiden tarjonta ja laatu voivat kärsiä oheishaittana terveyskeskuksen hävitessä.
Virolahden Keskustan mielestä on tärkeää, että Kaakon kaksikon kunnissa, kaikissa poliittisissa ryhmittymissä mietitään asiaa nyt pitkän aikavälin vaikutuksia arvioiden.
Suurin uhka soteen liittyen kaksikon menestykselle on oman terveyskeskuksen menetys. Näin käy, jos terveyskeskuksen käyttö vähenee esimerkiksi siten, että samat Kymsoten palvelut haetaan Haminasta tai Karhulasta, jota muu asiointiliikenne sekä moottoritieyhteys edistävät.
Jo nyt Virolahden läntisistä osista on miellyttävämpää kulkea länteen kuin Virojoelle tai Saivikkalaan. Tällaista pakoa estämään Virojoki on järkevin strateginen sijoituspaikka Kaksikon yhteiselle terveyskeskukselle.

Keskustan Virolahden kunnallisjärjestö,
Keskustan Virolahden valtuustoryhmä

Kommentteja aiheesta “Mielipide: Sotessa elintärkeiden ratkaisujen aika

 • 11.8.2019 at 08:32
  Permalink

  Kymsoten nimi voisi olla Kymenlaakson terveyskeskus.
  Mikään muu ei muutu kuin pitkät matkat suurelle osalle asiakkaista
  Rinne sanoi heti alkajaisiksi että valinnanvapautta EI tule.
  Tämä juuri oli se kaikkein tärkein osuus soten perustamisessa .
  Nyt keskusta mukana tässä Rinteen kanssa heikentämässä maamme terveydenhoitoa .
  Keskustan olisi syytä vakavasti miettiä Rinteen hallituksessa mukana oloa .
  Keskusta vajoaa niinkuin siniset teki oman edun tavoittelun myötä ja häviää puolueena Suomesta .

Comments are closed.

Viikon kysymys

Pitäisikö valtion korvata yrityksille koronan aiheuttamat tappiot?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...
Kommentoi kyselyä