0

Ilmavalvontayö Pyterlahden uudella tornilla lauantaina

Pyterlahden kulttuurikyläyhdistys ja Kaakonkulman Lottaperinneyhdistys järjestävät Ilmavalvontayö-tapahtuman Pyterlahden uudella tornilla lauantaina.
Tapahtuman aloittaa kello 17 ohjelmallinen osuus, jossa kuullaan historiaa, musiikkia, lausuntaa, muisteluja ja tarinoita sekä esitellään lottaperinnettä ja ilmavalvontatoimintaa sodan aikana. Tilaisuuteen tuo tervehdyksen myös Suomen Lottaperinneliiton puheenjohtaja Kaija Vesala.
Torni on avoinna yleisölle kello 19 asti, jonka jälkeen halukkailla on mahdollista kokea ja eläytyä ilmavalvontaan tornissa kahden henkilön ja kahden tunnin vuoroissa. Vuoroja voi varata Kaakonkulman Lottaperinneyhdistyksen puheenjohtaja Terttu Ravilta.

Pyterlahden kulttuurikyläyhdistyksen rakentaman Siipioravanvuoren tornin esikuvana on sodanaikainen, lähes samalla paikalla sijainnut ilmavalvontatorni.
Torni muistuttaa kävijöitä paikallisesta sotahistoriasta. Samalla se toimii näköalapaikkana saaristoon ja rajalle, lintujen ja ympäröivän luonnon tarkkailupaikkana sekä retki- ja luontokohteena kaikille kävijöille. Tornista on esteetön näkymä kaikkiin ilmansuuntiin.

Jatkosodan aikana Siipioravanvuorella sijaitsi kaksi eri ilmavalvontatornia. Näistä ensimmäinen rakennettiin vuonna 1941 kasvavien luonnonpuiden varaan. Tämä torni oli hyvin naamioitu mäntyjen latvaosiin, mutta se oli käytössä varsin epämukava ja vaarallinenkin.
Aluksi Pyterlahden ilmavalvonnasta vastasivat suojeluskuntalaiset, mutta rintaman siirryttyä kauemmas itään lotat ottivat huolehtiakseen Pyterlahden ilmavalvonnan. Tämä tapahtui 1.9.1941. Lotat eivät pitäneet tästä herkästi tuulessa heiluvasta tornista, mutta hoitivat silti sitkeästi tärkeän tehtävänsä.
Ennen kesää 1943 Pyterlahteen saatiin uusi torni – ajanmukainen, puunrungoista pystytetty tukeva laitos, jonka huipulle johtivat turvalliset portaat. Se oli lottien valvontapaikkana aina jatkosodan loppuviikkoihin asti.
Heinäkuun puolivälissä 1944 lotat luovuttivat tornin sotilaiden hoidettavaksi, koska rintamat olivat silloin vaarallisen lähellä ja Pyterlahti oli jälleen sotatoimialuetta.

Viikon kysymys

Lähdetkö lumimaisemiin hiihtolomalla?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...
Kommentoi kyselyä