0

Pääkirjoitus: Keskimääräistä kesää ei enää ole

Viime päivinä uutisissa on kerrottu, että vakuutusyhtiöt ovat maailmanlaajuisesti alkaneet ottaa ilmastonmuutoksen vaikutukset entistä tärkeämmäksi osaksi vakuutusten hintapolitiikkaa. Pitkittyvät hellejaksot, kasvavat tulvat ja yleistyvät myrskyt aiheuttavat sen, ettei vakuutuksia välttämättä tulevaisuudessa enää saa kaikille alueille suurten riskien takia. Esimerkiksi Espanjassa kiinteistövakuutus voi olla kiven alla tai suurten setelien takana ison metsäpaloriskin takia.
Maanantaiaamuna vakuutusasiantuntija lohdutti televisiossa, että me suomalaiset elämme onneksi täällä lintukodossa. Muun maailman ennätyshelteitä ja suurtulvia ei ole odotettavissa, ja myrskytkin tyyntyvät joutuessaan ylittämään Norjan vuoret.
Paikallisesta näkökulmasta katsoen Suomen lintukoto ei näytä yhtä auvoiselta. Pienetkin muutokset ilmaston olosuhteissa ovat merkittäviä. Esimerkiksi maanviljelijöille epänormaalista alkaa tulla normaali olotila. Kun yksittäiset sääjaksot pitkittyvät ajallisesti, keskimääräistä kesää ei enää ole. On vain joko tai, kuumaa ja kuivaa tai viileää ja sateista. Tosin poikkeukselliseksi voi kutsua tätäkin kesää, joka on puolestaan ollut kuiva ja viileähkö.
Vaikka myrskyjen voimakin on Suomessa vähäisempi kuin muualla maailmassa, niin tänne osuessaan ne aiheuttavat joka tapauksessa entistä suurempia tuhoja. Puita kaatuu ja sähkökatkot pitenevät. Varautumis- ja pelastussuunnitelmien tekeminen alkaa olla arkipäivää ja entistä tärkeämpää kaikilla tahoilla.

Viikon kysymys

Aiotko osallistua kansalaisopiston kursseille?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...