0

Pääkirjoitus: Miehikkälän kanta ympäripyöreä

Miehikkälän kunnanhallitus ei ottanut selkeää kantaa Vapo Oy:n turvesuosuunnitelmiin. Miehikkälä vastasi viime viikolla Etelä-Suomen aluehallintovirastolle, että kunta edellyttää Vapon minimoivan ympäristöhaitat, jos lupa yhtiölle myönnetään. Kunnanhallituksen päätös poikkesi näin ollen kunnanjohtajan esityksestä, jossa kielteinen kanta ympäristölupaan tuotiin selkeästi esille.
Avoimeksi jää, miksi näin toimittiin, sillä yksikään argumentti ei nykyaikana puolla uusien turvesoiden perustamista. Tiedossa on, että kunnanhallitus oli asiasta keskustellut, mutta keskustelujen luonnetta tai sisältöä ei ole tapana avata salin ulkopuolelle. Joka tapauksessa hallituksen päätös oli yksimielinen.
Heinä-Vaajersuon valjastaminen turvetuotannolle on jo alkumetreillä herättänyt kiivasta vastustusta. Aluehallintovirastolle jätettiin yli 20 muistutusta, joissa turvealueen perustamista vastustetaan. Puoltavia ääniä kunnasta ei juuri ole kuulunut.
Kun Virolahden Huosiossuon uutta turvetuotantoaluetta vastustettiin kynsin ja hampain muutama vuosi sitten, yhtenä pontimena oli, mitä kunta hyötyy jos kunnan alueelle perustetaan uusi tuotantoalue. Vastaus oli yksiselitteinen: ei yhtään mitään. Ei työpaikkoja, ei verotuloja, ei yhtään mitään.
Sama koskee Miehikkälää. Mikään ei kunnan vinkkelistä katsottuna puolla uuden turvesuon avaamista. Päinvastoin, riski ympäristön pilaantumiseen on olemassa ja kysymyksessä on Huosiossuota paljon suuremmasta hankkeesta – siis myös moninkertaisista riskeistä.
Sopii siis kysyä, miksi kunta ei halua selvästi ottaa kantaa hanketta vastaan. Nykyisessä ilmastopolitiikan tuiverruksessa tällainen ei anna kovin hyvää kuvaa.

Viikon kysymys

Aiotko osallistua kansalaisopiston kursseille?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...