0

Pääkirjoitus: Valtio hyssyttelee Ahosen kiistassa

Ulkoministeriö vahvisti viime viikolla sen, mihin yrittäjä Jarmo Ahonen on jo aiemmissa tiedusteluissaan törmännyt: valtio ei voi puuttua toisen valtion tuomioistuinkäsittelyyn tai lainkäyttöön. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että Ahonen on täysin yksin venäläisviranomaisten pelinappulana Charlotte-laivansa takavarikkoa ja sen myymistä koskevassa kiistassa.
Ulkoministeriö antoi vastauksensa kirjallisesti sitä erikseen kysyttäessä. Ministeriöltä tiedusteltiin, voiko Suomen valtio auttaa Ahosta kyseisessä jupakassa, joka on kestänyt jo yli kaksi vuotta, ja kun Ahosen omistama laiva on Venäjällä nyt menossa myyntiin huolimatta siitä, että Ahonen itse vapautettiin kaikista rikosepäilyistä viipurilaisessa tuomioistuimessa. Vastaajana toimi konsuliasioiden yksikön päällikkö Antti Putkonen.
Ministeriö näkee tilanteen niin, ettei Suomen valtio ”voi” puuttua asiaan, mutta onko kysymys kuitenkin siitä, ettei Suomen valtio ”halua” puuttua asiaan? Vastaus voidaan tulkita näinkin, sillä samalla voidaan kysyä, toimivatko Venäjän viranomaiset nyt omien lakien ja säädöstensä mukaisesti, kun ovat asettaneet Ahosen laivan myyntiin, vaikka mitään rikosta ei ole tapahtunut. Jupakka vaikuttaa juuri sellaiselta. Jos Venäjän tulli- ja ulosottoviranomaiset eivät noudata maansa lakeja, silloin Suomen valtio voi halutessaan asiaan puuttua.
Ja voi kyllä muutenkin. Valtio voisi esimerkiksi halutessaan tarjota Ahoselle lakimiesapua, jotta jupakkaan saataisiin myönteinen ratkaisu. Jostakin syystä yksityisen yrittäjän omasta tahdostaan aiheuttama ”seikkailu” Venäjän maalla ei kuitenkaan valtiovaltaa ole kiinnostanut. Näin maalaisjärjellä ajateltuna asian luulisi olevan täysin päinvastoin.

Viikon kysymys

Harrastatko kylmävesiuintia?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...
Kommentoi kyselyä