0

Jätevesiremonttien määräaika umpeutuu ihan kohta

Haja-asutusalueiden jätevesijärjestelmien kunnostamiseen liittyvät seikat ovat puhuttaneet jo pitkään. Eduskunta on säätänyt aiheesta parinkymmenen vuoden aikana monta eri asetusta ja jokaisen uudistuksen myötä määräyksiä on löyhennetty.
Viimeisin haja-asutuksen jätevesien käsittelyä koskeva lainsäädäntö tuli voimaan keväällä 2017 ja siirtymäaika umpeutuu reilun kuukauden päästä 31. lokakuuta.
Jätevesilain noudattamista Virolahdella ja Miehikkälässä valvoo Haminan ympäristönsuojelu, Ylämaalla puolestaan Lappeenrannan seudun ympäristötoimi.
– Asiasta on kyselty paljon ja ihmiset ovat laittamassa jätevesiasioita kuntoon ennen siirtymäajan umpeutumista. On kuitenkin vielä paljon kiinteistöjä, joissa jätevesien käsittelyä ei ole uusittu asetuksen mukaiseksi, sanoo ympäristötarkastaja Riiko Ritvanen.

Nykyinen asetus koskee niitä haja-asutusalueen kesämökkejä ja asuinkiinteistöjä, jotka on rakennettu ennen vuotta 2004 ja sijaitsevat pohjavesialueella tai enintään sadan metrin päässä rannasta. Näiden kiinteistöjen jätevesien käsittelyjärjestelmän pitää olla uusien säännösten mukainen siirtymäajan määräpäivään mennessä.
Asetus ei kuitenkaan koske kiinteistöjä, joissa on kantovesi ja kuivakäymälä. Se ei koske myöskään sellaisia kiinteistöjä, joiden omistajat ovat syntyneet aiemmin kuin 9. maaliskuuta 1943.
– Määräajan umpeutumisen jälkeen alamme riskiperusteisesti käymään kiinteistöjen asioita läpi. Ensin tarkasteluun tulevat kiinteistöt, jotka ovat pohjavesialueilla tai herkkien vesialueiden läheisyydessä, Ritvanen kertoo.

Jätevesijärjestelmän uusimiseen pitää olla toimenpidelupa kunnan rakennusvalvonnasta.
– Vielä ei ole ollut suurta piikkiä lupien haussa, mutta muutamat ovat kyllä heränneet päivittämään jätevesiasiansa. Määräaika umpeutuu lokakuussa, joten saa nähdä, lisääntyvätkö hakemukset, kertoo Kaakon kaksikon apulaisrakennustarkastaja Kari Rasa.
Pohjavesi- ja ranta-alueiden ulkopuolella sijaitsevia kiinteistöjä jätevesiasetuksen määräaikavelvoite ei koske. Näille kohteille on määritelmä, jonka mukaan kiinteistön jätevesiasiat on hoidettava kuntoon viimeistään silloin, kun kohteessa tehdään suurempia korjaus- ja muutostöitä. Mikään ei tietenkään estä tekemästä korjaustoimenpiteitä jo aiemmin.
– Nyt on haettu enemmän toimenpidelupia pelkästään jätevesijärjestelmän päivittämiseen kuin korjaus- ja muutostöiden yhteydessä tehtyihin uudistuksiin, Rasa sanoo.

Jätevesijärjestelmien uusimiseen on mahdollista hakea määräaikaista lykkäystä.
– Lykkäystä voi hakea, jos talo on esimerkiksi tyhjillään ja jätevesiä syntyy vähäisiä määriä tai jos talo on liittymässä viemäriverkostoon. Lykkäystä voi hakea myös elämäntilanteeseen tai varallisuuteen vedoten. Aina lykkäystä ei voida myöntää, jos sille ei ole perusteita, Ritvanen sanoo.

Minna Hytti

Viikon kysymys

Puututaanko koulukiusaamiseen riittävästi?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...
Kommentoi kyselyä