0

Aktiivipihatto on Harjulle iso hanke – hevoset pääsevät uuteen ympäristöön marraskuussa

HARJUN oppimiskeskuksessa rakenteilla oleva hevosten aktiivipihatto on Harjulle monessa mielessä iso hanke. Ensinnäkin sen kustannukset ovat peräti 1,6 miljoonaa euroa.
– Lisäksi sillä on suuri merkitys hevosalan koulutuksen sisältöihin ja koko toimialan kehittymiseen Suomessa, Harjun toimitusjohtaja ja rehtori Mika Palosara kertoo.
Palosara muistuttaa, että hevostalouden koulutuksessa ja muillakin koulutusaloilla on käynnissä kova pudotuskilpailu, ja ilman kehittämistoimia Harjullakaan ei ole tulevaisuutta.
– Aktiivipihaton rakentamisen ja siihen liittyvien koulutus- ja kehityshankkeiden avulla pysymme mukana kilpailussa ja nostamme oman toimintamme uudelle tasolle.

Suomessa on yksityiskäytössä muutamia hevosten aktiivipihattoja, mutta muissa alan oppilaitoksissa niitä ei ole.
Harjuun rakentuva kokonaisuus tarjoaa hevosille mahdollisuuden luonnolliseen, lajityypilliseen elämiseen laumassa ympäri vuoden.
Kokonaisuuteen ei kuulu ollenkaan varsinaista tallia, vaan hevoset elävät ulkona myös talviaikaan.
Aktiivisuus taataan sillä, että hevosten on liikuttava päästäkseen ruokinta- ja juoma-automaateille. Automaatit puolestaan annostelevat hevosille heinää ja väkirehua yksilöllisesti eläinten kaulassa olevien tunnisteiden avulla.
– Jos hevosella on taipumus lihomiseen, automaatti estää hevosta syömästä liikaa. Toisaalta automaatin portit voivat ohjata hevosen vapaalle ruokintapaikalle, jossa se voi syödä niin paljon kuin haluaa, Palosara selvittää järjestelmän toimintaa.
Aktiivipihatto on mitoitettu 40 hevoselle, joten kaikki Harjun oppimiskeskuksen omat hevoset mahtuvat sinne. Hevosia on tällä hetkellä 35. Pihatossa hevoset jaetaan kahteen laumaan. Molemmilla on käytössään neljä heinäautomaattia, yksi väkirehuautomaatti ja yksi vapaan ruokailun alue.
Molemmilla laumoilla on käytössään myös kaksi eri ilmansuuntiin aukeavaa katosta, joihin hevoset voivat hakeutua suojaan sateelta ja tuulelta. Lisäksi pihattokokonaisuuteen kuuluu huoltorakennus, jossa on tallipaikkoja hevosten hoitoa, pesua ja kuivausta varten sekä opetus- ja toimistotiloja.
Palosara huomauttaa, että esimerkiksi maitotaloudessa on jo pitkään investoitu tuotantoautomatiikkaan, mutta hevostalouden puolella automaatiota ei ole juurikaan hyödynnetty.
– Harjuun rakennettava aktiivipihatto vähentää huomattavasti hevosten hoitotyön määrää. Uskomme, että työmäärä jopa puolittuu, mikä tuo myös merkittäviä kustannussäästöjä oppimiskeskukselle.
Säästöjä uskotaan kertyvän myös eläinlääkärilaskuista, sillä aktiivipihatoista tähän mennessä saatujen kokemusten mukaan esimerkiksi nivelvaivat, ähkyt ja hengitystieinfektiot vähenevät ja hevosten hyvinvointi paranee.
Aktiivipihaton käyttöönoton myötä Harjussa käynnistetäänkin kaksivuotinen hevosten hyvinvoinnin ja suorituskyvyn seurantaan liittyvä tutkimushanke. Sen kustannuksiin oppimiskeskus on saanut 110 000 euron apurahan William ja Ester Otsakorven säätiöltä.

Aktiivipihaton harjannostajaisia vietettiin eilen keskiviikkona. Pihatto otetaan käyttöön 1. marraskuuta pidettävän Harjun oppimiskeskuksen 130-vuotisjuhlan jälkeen. Vihkijänä toimii maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä.
Aktiivipihaton on suunnitellut Arkkitehtitoimisto Arkhaltia Oy. Automatiikat ja ohjausjärjestelmät on toimittanut saksalainen Schauer Agrotronic GmbH. Pääurakoitsijana toimii Oy Rakennuspartio, lvi-urakoitsijana Haminan Vesijohtoliike Penttilä Oy ja sähköurakoitsijana Sähkö-Kaakko Oy ja maarakennusurakoitsijana TR-Biitti Oy.

Marju Perilä

Viikon kysymys

Tunnetko uudet liikennemerkit?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...
Kommentoi kyselyä