0

Pääkirjoitus: Investointien seutukunta

Hakukoneyhtiö Googlen viime viikolla julkistama toinen jätti-investointi Haminaan on jatkoa eteläisen Kymenlaakson investointibuumille. Googlehan ilmoitti jo keväällä investoivansa 600 miljoonaa euroa Haminan palvelinkeskuksen laajennukseen. Nyt puhutaan siis toisesta saman kokoluokan investoinnista.
Kun tähän lisätään esimerkiksi Kotkan biojalostamon ja sataman tulevat investoinnit, sekä Virolahden liikekeskusinvestoinnit, voidaan hyvällä syyllä puhua koko seutukunnalla jo merkittävästä investointibuumista.
Google on nyt kymmenen vuotta kestäneen yhteistyönsä aikana investoinut tai on tekemässä uusia investointeja Haminan Summaan noin kahdella miljardilla eurolla. Haminassa iloittiinkin viime viikolla siitä, että Summan paperitehtaan aikoinaan jättämä suuri aukko alueen teollisuudessa ja samalla työpaikoissa on nyt hyvinkin täyttymässä. Tällä hetkellä puhutaan noin 300 työpaikasta ja lisää on siis tulossa.
Kun samaan pottiin lasketaan Virolahden ja Kotkan investoinnit, työpaikkoja määrä nousee useisiin satoihin. Investoinnit niin digitalisaatioon, biojalostukseen kuin liikekeskuksiin ovat olleet ja tulevat lähivuosina olemaan perinteiselle savupiippualueelle merkittävä uustyöllistäjä.
On myös muistettava, että kaikki nämä investoinnit lisäävät välillisten työpaikkojen määrää koko alueella. Tarvitaan erilaisia huoltopalveluita, tukipalveluita, asuntoja ja ravitsemispalveluja, joita tuottavat jo olemassa olevat yritykset kuin myös uudet perustettavat yritykset.
Etelä-Kymenlaaksossa on alkanut pyörimään positiivinen oravanpyörä. Oletettavaa onkin, että lisää hyviä talousuutisia julkistetaan jo lähivuosien aikana.

Viikon kysymys

Tunnetko uudet liikennemerkit?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...
Kommentoi kyselyä