0

Susi tappoi hirvikoiran Miehikkälässä sunnuntaina

Suden hyökkäys päätti harmaanorjanhirvikoira Hetan työskentelyn sunnuntaina iltapäivällä Miehikkälässä. Koiranohjaaja ei ehtinyt pelastamaan koiraa, mutta ennätti nähdä paikalla liikkuneen suden.
Heta oli haukkumassa hirviä niin sanotussa seisontahaukussa Laajanpohjan alueella, lähellä Vesasen järveä. Koiranohjaaja seurasi koiransa työskentelyä kuuloetäisyydeltä ja gps-paikantimen avulla, kun haukulla ollut hänen toinen koiransa yht´äkkiä rynnisti isäntänsä luokse ja oli silminnähden peloissaan.
Lähes samaan aikaan Hetan haukku katkesi kuin veitsellä leikaten. Gps-paikantimen päivitykset kuitenkin osoittivat, että koira pysyi paikoillaan. Ohjaaja osasi siitä päätellä, että joku on hullusti. Niinpä hän kiirehti paikan päälle ja löysi pahasti raadellun ja viimeisiä hengenvetojaan ottaneet Hetan maastosta. Läheisyydessä liikkui vielä tapahtuman aiheuttanut susi, joka kuitenkin jatkoi sitten matkaansa.
Asiasta ilmoitettiin nopeasti poliisille ja riistanhoitoyhdistyksen toiminnanohjaaja Kimmo Kuuvaa informoitiin tapahtuneesta.
– Hyökännyt eläin on varmistettu sudeksi. Poliisi antoi ohjeeksi, että kaikki suteen liittyvät mahdolliset uudet havainnot tulee tehdä nyt hätäkeskukseen, Kuuva opastaa kaakonkulmalaisia.
Jos susi on nälkäinen, eikä pelkää koiria ja ihmisiä, se saattaa hyvinkin iskeä uudelleen jossakin päin.
– Se vaara on olemassa, siksi koirien kanssa on syytä olla varovainen, Kimmo Kuuva sanoo.
Kuuvan mukaan suden liikkeiden seuranta on sulan kelin aikana lähes mahdotonta.

Hyökkäyksessä menehtynyt koira oli pitkäkoskelaisen Anni Takalan kasvattama kaksoisvalio harmaanorjanhirvikoira Heta, jolla oli ikää yhdeksän vuotta.
– Se oli sellainen takuuvarma koira, jolle on ammuttu paljon hirviä. Se oli ensimmäinen itse hankkimani koira, josta tuli käyttövalio ja myös muotovalio, Takala kertoo.
Omistajan tunnelmat maanantaiaamuna olivat tietenkin apeat ja osin järkyttyneet.
– Kyllä melko surullinen olo on nyt. Ja vihainenkin noita petoja kohtaan. Kun kaverina on ollut tuollainen hyvä koira yhdeksän vuotta, niin se on iso menetys, hän jatkaa.

JUKKA KINNUNEN

24 kommenttia aiheesta “Susi tappoi hirvikoiran Miehikkälässä sunnuntaina

 • 1.10.2019 at 13:31
  Permalink

  Eikö tuota touhua saada loppumaan. Nytkin vaan on tarkoitus lisätä metsästäjien ja maalla-asujien ahdinkoa. Tuohan on aivan käsittämätöntä, että EU antaa lisää rahaa suden siedätyshoitoa varten maaseudulla asuvia kohtaan. Ja tietenkin kannanhoidollinen metsästys tyrmätään EU:n taholta kunhan päätös saadaan EU-komissiolta. Jos jonkinlaista liennytystä on päättäjillä tarkoitus susikonfliktiin saada. niin Luken virkamiesten on nöyrryttävä ja tehtävä yhdessä metsästäjien, suurpetoyhdyshenkilöiden ym. muiden paikallisten henkilöiden kanssa oikea kanta-arvio lumijälkien perusteella ensi talvena. Vasta tämän oikean arvion julkaisun jälkeen saattaisi yhteistyökykyä löytyä kannanhoitosuunnitelmiin jatkossa. Mutta tämähän ei varmaankaan Luken Virkamiehille käy, vaan susimäärän kasvattaminen jatkuu entiseen malliin. Tuo suotuisan kannan taso on kyllä melko varmaan ylittynyt jo aikoja sitten.

 • 2.10.2019 at 09:15
  Permalink

  Kun tiedetään että alueella on susia niin silti se vaan koira pitää sinne metsään päästää…

  • 2.10.2019 at 11:33
   Permalink

   Niin eli ratkaisu löytyy siitä kun vähennetään susikantaa radikaalisti.

   • 4.10.2019 at 17:57
    Permalink

    Hirvimetsällä olevalla on yleensä hirvikivääri mukana. Susi on peto. Koira on ihmisen valitsema ja jalostama eläin. En yllytä ketään mutta siinä olis ollut luodille paikkansa.

  • 2.10.2019 at 12:23
   Permalink

   Metsästys koirien kanssa on laillista toimintaa. Sen vuoksi maksetaan riistanhoitomaksut, jotta saamme metsästää. Susia ei voi tietää, koska ei pantaa ole kuin harvoilla yksilöillä. Susikanta räjähtää käsiin.

   • 2.10.2019 at 14:16
    Permalink

    Ja pantasudet saa samalla kuolemantuomion kun panta laitetaan kaulaan, olisko metsästäjillä peiliin katsomisen paikka?

    • 2.10.2019 at 18:16
     Permalink

     Onpa oltu hiljaa miksi Virroilla pantasusi kuoli. Aluksi ilmoitettiin että salametsästäjät. Nyt on virallinen tieto. Pannoituksesta johtuneeseen stressiin. Että se salametsästyksestä. Ja oliko Auli mikä? Koirasusi, siitäkin on oltu hiljaa kun geenitutkimuksen tulos tuli. Että näin.

     • 5.10.2019 at 21:42
      Permalink

      Höpöhöpö. Suttahan oli ammuttu!

    • 6.10.2019 at 18:45
     Permalink

     Eihän se sitä tarkoita, vaan miten kunniallista metsästäjää aina syytetään, että miksi laskea koira irti, jos tietää, että alueella on susi tai susia, ei sitä voi mistään tietää, vaan aina on kuin venäläistä rulettia….

  • 4.10.2019 at 21:21
   Permalink

   elä urputa..Kyllä ääni muuttuu kellossa kun mettästys lakkaa kokonaan noiden takia..eikä sitä tarvi ees mennä mettään kun ne tulee jo hakeen ihan pihasta..vaihtakaa levyä suojelijat älkkäkä aina jauhatko samaa..muidenko tässä pitää susien eessä taipua…

 • 2.10.2019 at 10:19
  Permalink

  On aivan normaalia, että susi eliminoi reviirilleen tulevan kilpailijan. Tuollainen käytös ei ole mitenkään poikkeavaa saati hätäilyn aihe. Jos ihminen tahallaan päästäisi koiransa juoksentelemaan autotielle sillä seurauksella, että se jää auton alle, ei ihmiselle paljon myötätuntoa heruisi saati että ruvettaisiin vaatimaan kaikkien autojen poistamista liikenteestä. On ihmisen vastuulla pitää koiransa turvassa. Metsä on suden koti ja ihmiset koirineen tunkeilijoita siellä.

  • 2.10.2019 at 12:40
   Permalink

   Kyllä se metsä on ihmisten ja koirien käytössä, paitsi sudet voi ampua kaikki sukupuuttoon. Eikä koiraa viedä tahallaan tielle missä autot liikkuu, se menee riistan perässä. Autoilijat on kans toisinaan ihmis susia eivät piittaa koirien liikkumisesta yhtään, kaasu pohjassa ajetaan kun koira nähdään. Piiperit haluaa että kaikki metsästyskoirat hävitetään ja luonnossa petoeläimet saa elää eikä mitään hävitetä eikä puita kaadeta. Ihmisten pitäisi pysyä neljän seinän sisällä ja luonto koskemattomana. Mihinkähän tämä maailma menisi jos piiperit sais täyden vallan 😡

 • 2.10.2019 at 10:38
  Permalink

  Surullista koiran puolesta, että kävi näin onnettomasti. Omistaja on kuitenkin aina vastuussa koirastaan ja vaaroja on monenlaisia, liikenne, harhalaukaus, hirven potku, kivenkoloon/maaonkaloon juuttuminen, heikot jäät jne. Riskialttiin harrastuksen välineet kannattaa vakuuttaa vahinkojen varalta. Susivahingoista omistaja saa hyvän korvauksen meiltä veronmaksajilta, jonka pitäisi olla korvaus myös siitä, että susi saa elää rauhassa.

  • 2.10.2019 at 12:17
   Permalink

   Mikä on mielestäsi ”hyvä korvaus”?
   Ja se,että onko se oikein kohtuullista kun korvauskassan pohja alkaa pilkottamaan niin valtio päättää,että loppuvahingoista korvataankin pienemmällä summalla. Ja taas tilalliselle kun tekee vahonkoa niin jääkö lehmästä hätinä 100-150€ käteen.

   Kyllä susihihhulien harrastus tulee maksamaan toooodella pitkän pennin valtiolle, matsästäjille sekä eläin tilallisille.
   Susia on kymmeniä tuhansia eikä todellakaan ole mikään uhanalainen joten miksi helvetissä susi pitääs nostaa yli muiden. Elukka se on siinä missä muutkin ja samalla tavalla niiden kantaa pitää rajottaa ja metsästyksellä luoda menetettyä pelkoa takaisin.

   • 2.10.2019 at 12:34
    Permalink

    Eikö te pörriäiset tapaa sanoa,että susi on arka erämaan asukki joka pelkää ihmistä ja ihmisen hajua?
    Joten eikö se ole epätavallista,että äärimmäisen hyvällä hajuaistilla varustettu susi käy ihmiseltä haisevan koiran kimppuun. Ja on tapauksia jopa tältä vuodelta missä susi on käyny koiran kimppuun vaikka ihminen on ollut näkösällä.

    Jotain vissiin tartteis tehdä,että susi palauttas sen ihmisarkuutensa. Tällä suojelumeiningillä kaivellaan vain verta nenästä…

   • 2.10.2019 at 12:47
    Permalink

    Juuri näin, nekin rahat mitä käytetään susien ylläpitoon voisi käyttää vanhustenhuoltoon. Eikä koiran henkeä korvaa mikään iso rahasumma, se on monelle enempi kuin perheenjäsen ❤

 • 2.10.2019 at 11:40
  Permalink

  Onse kumma kun noita sudensuojelijita piisaa maaseutu on koirien Ihmistn olinpakka

 • 2.10.2019 at 11:51
  Permalink

  Itse aion lopettaa metsästysharrustuksen tulevan kauden jälkeen, olen seurassani ainoa kellä hirvikoiria ja 14 kaatolupaa alueellamme, yksikin susi havainto lähellä aluettamme niin koirat pysyy kiinni loppuvuoden. Juoskoon hirvet auton keulaan ja syökööt taimikot, epä näitä koiria viitti suen ruuaksi elättää.

 • 2.10.2019 at 13:24
  Permalink

  On muuten aikas erikoinen eläin tämä susi.Muissa EU.n maissa se lisääntyy,mutta Suomessa kanta pysyy samankokoisena n.200 tai vähän alle,joka vuosi.TV.ssä Luontoliiton Lumiaro sanoi,että Suomessa susi on erittäin uhanalainen,ja määrä tosi vähäinen.Myös hän kertoi,että Saksassa on susia moninverroin enemmän kuin meillä täällä Suomessa.Miksiköhän Luontoliiton susien määrä maailmassa sivustolla lukee,että Saksassa on 50 sutta.

 • 2.10.2019 at 17:27
  Permalink

  Jos viihdyttää itseään tappamalla eläimiä, pitää hyväksyä että joskus jää hopealle.

 • 2.10.2019 at 20:39
  Permalink

  Ihminen on selvinnyt satoja tuhansia vuosia luonnon kanssa. Jostain kumman syystä viimeinenkin ripe siitä luonnosta joutaa pois ihan vain että joku saa ”harrastaa”. Nykyinen metsästysmuoto mitä kuvataan perinteiseksi koiralla metsästämiseksi on lähinnä tiellä seisoskelemista odottaen että koira tuo paistin syliin. Mihin on jääneet perinteiset miesketjut joissa oli koko kylä oli yhdessä hirvimettällä ketjussa ohjaamassa hirviö passimiehille. Ahneus ajoi näistä perinteistä ohi.. Tuo on tietoinen valinta kyllä ne lasketaan koira irti tarkoituksena että joltain eläimellä lähtee henki. Luonto vaan tuppaa antamaan joskus vastaan..

  • 9.10.2019 at 20:44
   Permalink

   Ennenvanhaan hirvenlihalla oli suurempi merkitys kyläläisten ruokahuollolle ja kaikki vauvasta vaariin lähtivät ajoketjuun. Nykyään, hirvenmetsästys on kannanhoitoa, että talousmetsät saavat kasvaa ja autoilijat ajaa ilman että joka mutkassa olisi hirvi tuulilasilla. Nykyään ei sellaista paikkaa olekaan missä tie ei tulisi vastaan ennen pitkää ja metsät ovat hakattua puupeltoa. Hirvet asustelee siellä missä on ruokaa, teitten lähistöllä, taimikoissa ja joutuvat ylittämään autoteitä siirtyessään juomapaikoille. Koiran käytöllä on myöskin tuhansien vuosien perinteet, ja nykyteknologialla se mahdollistaa vastuullisen ja turvallisen jahtimuodon. Susi ei ole uhanalainen eläin. Susien ideologinen täyssuojelu johtaa ennen pitkää katastrofiin kun ihmisiä pelkäämätön kanta leviää käsiin.

 • 9.10.2019 at 12:26
  Permalink

  Susi kuuluu Suomen luontoon, mutta ei pihoihin eikä kotieläinten kimppuun. Reviiri uhka koira ei ole.. susi tappaa semmoiset mutta ei syö. Sitä on turha toitottaa jotta koira menee suden reviirillä ja siinä on syy. Oikea susi välttää kontaktia ihmisen ja koirien kanssa ollen arka.. nämä kyseiset eivät sitä tehneet. Lähellä oli useita kesämökkejä joissa ihmiset ulkona päivä touhuissaan nin nämäpä pyörivät nurkissa. Äärilaidat huutaa omaa asiaa ja kummallakaan ole todellista tajua tai tietämystä.. varsinkaan kyseisestä tapahtumasta joten kannattaa vaan olla hiljaa 😉

Comments are closed.

Viikon kysymys

Maistuuko sinulle hapanvelli?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...