0

Mielipiteet: Muutoksen tuulet puhaltaa…

Virolahtelaiset ja miehikkäläläiset ovat vuosia tottuneet saamaan sairastuessaan hoidon oman kunnan alueella. Erikoissairaanhoito toki on toteutettu Kotkan keskussairaalassa, mutta muuten on saanut sairastaa ja toipua oman kunnan jatkohoito-osastolla, Villinrannan Alatuvassa ja Kunilan Myllytuvassa.
Näihin yksiköihin on tultu Virojoen ja Miehikkälän terveyskeskuksista lääkärin lähettämänä, Haminan päivystyksestä, keskussairaalan päivystyksestä ja keskussairaalan osastoilta. Yhteistyö on myös kotihoidon kanssa ollut saumatonta, ja jos khy:n asiakkaalla on ollut kotona pärjäämisessä ongelmia, on asiakas voinut tulla suoraan jommallekummalle osastolle voinnin kartoitukseen.
Kaakon kaksikon molemmat jatkohoito-osastot ovat olleet ns. laitososastoja, joka on tarkoittanut sitä, että hoitomaksut ovat olleet samat kuin muillakin sairaanhoitopiirin jatkohoito-osastoilla ja lääkkeet ovat sisältyneet maksuun. Maksut ovat kerryttäneet maksukattoa. Lääkärin määräämiin tutkimuksiin, mm. röntgeniin Haminaan ja Kotkaan on päässyt laitossiirtona, eli itse ei ole tarvinnut matkoja maksaa.

Lokakuun alussa kaikki muuttui. Kymsote päätti muuttaa molemmat osastot sosiaalihuollon alaisiksi tehostetun palveluasumisen lyhytaikaisyksiköiksi. Lyhytaikaisyksikköön tullaan jatkohoitoon Karhulan tai Haminan sairaaloiden osastoilta. Asiakasohjaaja valitsee osastojen asiakkaat, ja periaatteessa asiakkaat voivat olla minkä tahansa Kymsoten alueen kunnan asukkaita.
Osastoilla on myös muutama paikka ns. LAH-asiakkaille, joilla on säännölliset hoitojaksot, yleensä noin viikko/kk. Maksuna peritään tehostetun palveluasumisen lyhytaikaishoidon maksu. Maksu ei kerrytä maksukattoa ja lääkkeet kuuluvat asiakkaan itse kustannettaviksi. Jos pitää osastoilta käydä tutkimuksissa Haminassa tai Koksissa, asiakas maksaa itse matkat.

Käytännössä tämä tarkoittaa Virolahden ja Miehikkälän kunnan asukkaille sitä, että jos ei keskussairaalasta pysty suoraan kotiutumaan, tapahtuu jatkohoito Karhulan sairaalassa, Haminan sairaalassa tai Hoikussa.
Päivystyksistä ja terveysasemien vastaanottojen kautta ei enää oman kunnan osastoille suoraan pääse, vaan sieltä hoitopaikkoihin asiakkaita sijoitetaan potilaskoordinaattorien/potilasohjaajien kautta tai siirretään asiakas keskussairaalan päivystykseen.
Virolahdella ja Miehikkälässä saa jatkossa suonensisäisiä lääkkeitä, esim. antibioottia antaa vain terveysasemilla. Muina aikoina lääkityksen hoitaa kotisairaalan sairaanhoitaja. Kotisairaaloiden toimipisteet sijaitsevat Haminassa, Kotkassa ja Kouvolassa. Villinrannan, Kunilan ja kotihoidon sairaanhoitajat eivät suonensisäisiä lääkityksiä enää hoida. Tämä muutos tapahtuu viimeisen tiedon mukaan vuodenvaihteessa.

Muutos on jo näkynyt kesän ajan ko. osastoilla ja kotihoidossa. Aiemmin potilaiden hoitoajat ovat olleet pääsääntöisesti lyhyitä ja potilasvaihtuvuus suurta. Nyt osastoille on ”jäänyt” potilaita, joita ei ole voitu voinnin alenemisen vuoksi kotiuttaa, mutta hoivapaikkaakaan ei ole vapautunut. Etupäässä Villinrannan Alatuvassa on hoivapaikkaa odottanut useampi haminalainenkin.
Asiakkaat tulevat osastoille selvästi huonokuntoisempina kuin ennen. Syynä on usein se, että ennen he tulivat suoraan Alatupaan ja Myllytupaan, jolloin kuntoutus päästiin aloittamaan heti. Nyt hoitopolussa on uusi välivaihe, joka ei useinkaan ole potilaan edun mukaista.
Myös asiakkaiden kotiutus on Kymsoten myötä muuttunut. Kun aiemmin sovittiin kotihoidon asiakkaiden kotiutuminen suoraan kotihoidon kanssa (joka sijaitsee fyysisestikin samassa rakennuksessa), nyt kotiutumisesta ilmoitetaan potilaskoordinaattorille Kotkaan, joka taas ilmoittaa saman asian kotihoidolle.
Asiakkailta ja omaisilta ei uusi järjestely juurikaan ole kiitosta saanut.
Henkilökunnan työtä muutokset ovat hankaloittaneet paljon. Myös jatkuva epätietoisuus on ollut kuluttavaa.
Villinrannan ja Kunilan sairaanhoitajilla on yt-neuvottelut käynnissä. Kukaan ei tiedä missä tuleva työpaikka on. Ja mistä saadaan sairaanhoitajien tilalle perus- ja lähihoitajia, jos sairaanhoitajat muihin töihin sijoitetaan?
Mikä on Villinrannan palvelukeskuksen ja Hyvinvointikeskus Kunilan tulevaisuus, vai onko sitä?

Kaakonkulman
perussuomalaiset

2 kommenttia aiheesta “Mielipiteet: Muutoksen tuulet puhaltaa…

  • 11.10.2019 at 09:44
    Permalink

    Minulle on aina toitotettu, että muutos on hyvä. Jos olen kyseenalaistanut muutoksen tarpeellisuuden, olen hankala tyhjän purnaaja ja muutosvastainen. Joten sopetukaa tai ei hyvä heilu 🤐

  • 17.10.2019 at 13:23
    Permalink

    Perse edellä puuhun. Taas. Voi niitä vanhoja hyviä aikoja..

Comments are closed.

Viikon kysymys

Uskotko Hurpun matkailuhankkeen toteutumiseen?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...
Kommentoi kyselyä