0

Pääkirjoitus: Kansa puhui 25 vuotta sitten

Keskiviikkona tuli kuluneeksi 25 vuotta Suomen EU-kansanäänestyksestä. Kaakonkulman maatalousväestö oli lähtökohtaisesti EU-jäsenyyttä vastaan, kuten muuallakin maassa. Se näkyi myös äänestystuloksessa. Ainoastaan Virolahti äänesti lopulta jäsenyyden puolesta. Sekin tapahtui virojokelaisten äänillä – muuten kunta oli EU-kielteinen.
Virolahdella EU:lle sanoi kyllä 53,6 prosenttia äänestäjistä. Kaikilla muilla äänestysalueilla paitsi Virojoella tulos oli EU-vastainen. Klamilassa tosin äänestyspäivän äänet jakautuivat vain yhden erolla ei-puolen hyväksi.
Miehikkälässä äänestäjistä 58,6 prosenttia sanoi ei EU:lle. Vielä selvempi tulos saatiin Ylämaalta, jossa EU-vastaisia äänestäjiä oli 62,2 prosenttia.
Kaakonkulman silloinen äänestystulos noudatteli valtakunnallista linjaa. Koko maassa 56,9 prosenttia äänestäneistä kannatti liittymistä, mutta Suomi jakautui jyrkästi kahteen leiriin, jossa vastakkain olivat väestörikas etelä vastaan harvaan asuttu pohjoinen. Jakolinja piirtyi kartalle suurinpiirtein Pori-Tampere-Mikkeli linjalle. Lisäksi ruotsinkielinen Pohjanmaa lännessä kuului kyllä-puoleen.
Nyt neljännesvuosisata myöhemmin olisi mielenkiintoista nähdä, vieläkö Suomessa ja Kaakonkulmalla äänestettäisiin samalla tavalla. Entäpä millainen Suomi meillä olisi EU:n ulkopuolella? Maailma on muuttunut huimasti sen jälkeen, niin myös Euroopan unioni. On esimerkiksi muistettava, ettei vuonna 1994 tavallinen kansa tiennyt mitään tulevasta valuutan vaihdoksesta.
Jälkiviisaus on taiteenlajeista helpoin. 25 vuotta sitten kuunneltiin kansan ääntä. Niin on syytä tehdä jatkossakin näin isoissa kysymyksissä.

Viikon kysymys

Puututaanko koulukiusaamiseen riittävästi?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...
Kommentoi kyselyä