0

Turvesoiden vastustajat tempaisevat Miehikkälässä marraskuussa

SUOMANIFESTI -niminen ryhmä turvesoiden vastustajia aikoo tulla mielenilmaukseen Miehikkälän Heinä-Vaajersuolle, jonne Vapo Oy kaavailee noin 60 hehtaarin kokoista uutta turvesuota.
– Halusimme löytää sellaisen suon, joka on Vapon uhan alla, mutta on edelleen pelastettavissa. Ihan googlettamalla löysimme sitten tietoja tästä Miehikkälän hankkeesta. Sen jälkeen olemme olleet yhteydessä paikallisiin ihmisiin ja nyt sitten tulemme sinne päiväksi pitämään rauhanomaista mielenilmausta, kertoo ryhmään kuuluva Emmi Liinalaakso.
Ryhmä aikoo kerätä bussilastillisen väkeä kiertämällä Helsingin kautta Miehikkälään. Heinä-Vaajersuolle ryhmä aikoo perustaa pienimuotoisen leirin, johon kuuluu puolijoukkueteltta ja siellä mahdollinen yöpyminen.
– Yöpymisestä emme ole vielä täysin varmoja, mutta ainakin sen lauantaipäivän ajaksi järjestämme sinne toimintaa ja tietoiskuja. Yritämme löytää paikalle sopivia puhujia ja välillä vähän lauletaankin. Tietenkin toivomme, että sinne tulee paikallista väkeä osallistumaan tai ainakin käymään paikan päällä, Liinalaakso suunnittelee.
Suomanifesti-liikkeen tavoitteena on lopettaa turvetuotanto Suomessa.
– Hallituksen ilmastopuheista huolimatta turvetuotanto porskuttaa tukevasti Suomessa ja pyrkii jopa valtaamaan uusia suoalueita, Emmi Liinalaakso huomauttaa.
Hän sanoo, että Rinteen hallituksen alkutaival näytti jopa hyvältä ilmastotavoitteiden osalta, mutta kaikki ei ole mennyt kuitenkaan niin kuin piti.
– Ensin näytti ihan lupaavalta, mutta sittemmin hallitus on osoittautunut aivan liian löperöksi, Liinalaakso kiteyttää.
Suomanifesti on aivan tuore kansalaisliike, jonka taustalla on puolenkymmentä ilmastosta huolestunutta kansalaista.
– Olemme ihan tavallisia suomalaisia, joita huolettaa ilmastonmuutos. Me halusimme kanavoida tämän huolemme konkreettisesti johonkin ja siksi valitsimme kohteeksi suot, jotka pystytään ehkä vielä pelastamaan.
Mielenilmaus alkaa Heinä-Vaajersuolla 16. marraskuuta noin kello 13.

JUKKA KINNUNEN

Kommentteja aiheesta “Turvesoiden vastustajat tempaisevat Miehikkälässä marraskuussa

  • 8.11.2019 at 19:24
    Permalink

    Medialle kiitokset turveasian esilletuomisesta. Nyt olemme Suomessa ja ympärillämme tapahtuu asioita, joihin olisi pitänyt puuttua jo paljon aikaisemmin. Me Keski-Suomessakin herättiin vähän myöhässä: soillamme pääsivät möyrimään isot koneet, turve kuljetetaan rekoilla Jyväskylään, Pietarsaareen ja Ouluun ja maaseudulle jätetään pilatut vesistöt ja tuhotut suot. Se on kolonialismia Suomen malliin v. 2019. Vapo levittäytyy sinne, mistä löytyy suomaastoa. Siis myös Miehikkälä on valittu kohteeksi. Muutama päivä sitten pelastettiin maailmaa rahkasammalella, pari päivää sitten kerrottiin, että turvesoille perustetaan tuulivoimaloita. Kyllä valtionyhtiöllä mielikuvitusta riittää. Samaan aikaan Vapo hakee päästöjen lisäyksiä Haolta, koska heidän käyttämänsa ”paras mahdollinen tekniikka” ei riitä puhdistamaan jätevesiä. Hyödyt korjaa valtioyhtiö, haitat jäävät kalastuskunnille, rantojen omistajille, matkailuyrityksille : turvetuotanto on huono matkailumainos. Haittoja ovat mm. soitten tuhottu ekosysteemi, eläimet vaikkapa riekko, kasvillisuus marjoineen, kaloihin kerääntyvä elohopea, kun pieneliötoiminta on tuhottu ja humus matkaa alapuolisiin vesistöihin, vesi tummuu (turvekylvyt uidessa), rannat liettyvät, verkot likaantuvat, rankkasateita lieventävää suodatusta ei ole jne, jne. Olen itse elänyt vuosikymmeniä turvetuotannon alapuolisen järven rannalla, enkä toivo kenenkään kokevan samaa. Asukkaiden pitää puolustaa perustuslailla turvattuja oikeuksiaan, toivon onnea Kaakonkulman ponnisteluille!
    Reino Hakkarainen Jyväskylä ( Kinnula)

Comments are closed.

Viikon kysymys

Luotatko tietojesi pysyvän turvassa?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...
Kommentoi kyselyä