0

Pääkirjoitus: Edelläkävijän roolissa

Harjun oppimiskeskuksessa vietettiin viime perjantaina mopipuolista ja ennen kaikkea hyvin ansaittua juhlapäivää. Reilun puolentoista miljoonan euron investointina toteutettu aktiivitalli vihittiin juhlallisesti käyttöön ja vieläkin juhlallisemmin istuttiin salissa kuuntelemassa puheita, joiden keskeinen sisältö oli, että Harju on monessakin suhteessa edelläkävijän roolissa – on sitä aina ollut. Kysymys oli Harjun 130 toimintavuoden juhlasta.
Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä oli liikkeellä Virolahdella hyvin rennon oloisena. Mikäpä oli ministerillä ollakaan, kun pääsi katsomaan uutta suomalaista hevosalan innovaatiota, aktiivitallia. Aiheesta on puhuttu viime aikoina hyvinkin paljon etenkin täällä Kaakonkulmalla, mutta varmaa on, että tallin ja siihen liittyvän tutkimus- ja koulutuskeskuksen myötä Harju tulee nousemaan aivan uusiin sfääreihin hevosalan koulutuspaikkana.
Syystä siis lähes jokaisessa puheenvuorossa mainittiin termi ”edelläkävijä.” Sitä Harju on ollut koko 130-vuotisen historiansa ajan, vaikka oppilaitoksen merkitystä tässä suhteessa ei ehkä niin hyvin osatakaan ymmärtää.
Rehtori-toimitusjohtaja Mika Palosara muistuttelikin juhlapuheessaan, että Harju oli jo ennen maatalouskoulun alkua kehittynyt mallitilaksi, jossa näkivät päivänvalon Suomen ensimmäiset ayshire-lehmät, salaojitukset ja laidunkauden sisäruokinta. Kaikki nämä olivat täysin uutta 1800-luvun maataloudessa. Aivan samalla tavalla kuin aktiivitalli koulutuskeskuksineen on 2000-luvun hevostaloudessa.
Harjussa on syytä olla ylpeitä tähänastisista saavutuksista, mutta samalla ei sovi unohtaa, että kehityksen keskiössä pysyäkseen uudistusten on oltava jatkuvia.

Viikon kysymys

Tunnetko uudet liikennemerkit?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...
Kommentoi kyselyä