0

BBC kiinnostui Miehikkälän suoalueista – ryhmä kävi kuvaamassa Heinä-Vaajersuolla

BRITANNIAN yleisradioyhtiö BBC kiinnostui yllättäen Miehikkälän turvesuosuunnitelmista. Kolmihenkinen kuvaus- ja toimittajaryhmä kävi Heinä-Vaajersuolla tekemässä juttua yhtiön Newsnight -ohjelmaan samalla kun se kiertää eri puolilla maata kyselemässä suomalaisen ilmastopolitiikan ja ilmastonsuojelun perään.
– Olimme Ilomantsissa ja Joensuussa ja nyt sitten täällä. Haluamme kertoa Suomen ilmastopolitiikasta, mutta meitä kiinnostaa myös se, miksi täällä vastustetaan turvesoiden avaamista, ryhmän tuottaja Maya Rostowska kertoi.
Rostowska oli bongannut Miehikkälän turvesuoasiat ja niitä koskevan vastustuksen internetistä. Niinpä hän otti yhteyttä tamperelaiseen Suomanifesti-aktiiviin Emmi Liinalaaksoon. Treffit sovittiin Miehikkälään.

– Suomi on kylmä maa ja täällä täytyy lämmittää. Miksi te siis vastustatte turvesuon avaamista, toimittaja Gabriel Gatehouse kysyi Liinalaaksolta.
– Kyllä täällä täytyy lämmittää, mutta ei millä keinolla tahansa. Meidän on otettava vastuu Suomen luonnosta, soista ja vesistöistä, Liinalaakso vastasi
Gatehouse halusi myös kuulla, millaista turvepolitiikkaa Suomessa harjoitetaan.
– Olemme pettyneitä hallitukseen. Turvetuotantoa ei ole ajettu Suomessa alas riittävän nopeasti, Liinalaakso sanoi.
Gatehouse sai lisäksi Liinalaaksolta ja Mikko Neuvolta perusteellisen selvityksen, kuinka turvetuotanto sotii ilmastonsuojelua, vesistöjen hyvinvointia ja ylipäätään soiden tarjoamaa luontaista ekosysteemiä vastaan.

Heinä-Vaajersuolla keskustelua jatkettiin. Oppaana toiminut Ilpo Suoknuuti sai vastailla useampaankin Gatelandin esittämään kysymykseen. Yksi niistä koski taistelua turveyhtiö Vapo Oy:tä vastaan.
– Mitä luulet, miten taistelussa tulee käymään?
– Se on hyvä kysymys. Mahdollisuudet ovat fifty-fifty, Suoknuuti arveli.
Hän selitti, että nyt haetaan ympäristölupaa, josta päätös on odotettavissa ensi kevättalvella. Jos päätös on kielteinen, Vapo valittaa siitä. Jos se on myönteinen, siitä valittavat monet paikalliset tahot.
– Valituksineen koko prosessiin menee ehkä kaksi-kolme vuotta, Suoknuuti arvioi.

Miehikkälässä paikalla ollut Kymen Luonnonsuojelupiirin toiminnanjohtaja Riku Rinnekangas ihmetteli Vapon turvesuokysymyksessä maanomistaja UPM Kymmene Oyj:n motiiveja.
– Vapohan on vuokraamassa suoalueen UPM:ltä, joka haluaa pitää maineensa yleensä puhtaana. Nyt mietityttää, miksi UPM on vuokrannut maa-alueen tällaiseen tarkoitukseen, eli mikä siinä on taustalla, Rinnekangas hämmästeli.
Hän epäilikin, että Vapon tuottamaa turvetta tullaan käyttämään UPM:n omissa laitoksissa polttoaineena, joten synergiaetu löytyisi sitä kautta.

Newsnight-ohjelma kerää päivittäin ruutujen ääreen puolesta miljoonasta miljoonaan katselijaan.
Heinä-Vaajersuolla järjestetään huomenna päivän kestävä mielenilmaus Vapon suunnitelmia vastaan. Paikalle odotetaan paikallisia ihmisiä ja ainakin bussilastillisen verran muita aktiiveja eri puolilta maata. Tempaus järjestetään kello 13-17 välisenä aikana Vaajersuon välittömässä läheisyydessä.

JUKKA KINNUNEN

Viikon kysymys

Uskotko Hurpun matkailuhankkeen toteutumiseen?

  • En (76%, 92 ääntä)
  • Kyllä (24%, 29 ääntä)

Äänestäjiä yhteensä: 121

Loading ... Loading ...
Kommentoi kyselyä