0

Leo Märkälä lahjoitti dokumenttinsa museolle – osa kuvattu mökkipitäjässä Miehikkälässä

Kotkalainen Leo Märkälä on lahjoittanut Kymenlaakson museolle yli 70 dokumenttifilmiä, joista toistakymmentä on kuvattu Miehikkälässä, Märkälän pitkäaikaisessa kesämökkipitäjässä.
Pääteoksenaan Märkälä pitää kansallisen kulttuurin juhlavuonna 1994 kuvattua dokumenttia Miehikkälän kädentaitajista.
– Silloin Miehikkälän kylissä järjestettiin kyläkohtaisia kädentaitajien näyttelyjä. Filmissä on mukana yli 50 kädentaitajaa kolmestatoista eri kylästä, savenvalajista puuseppiin ja kutojiin. Anja Kiviharjun kanssa kiersimme kuvaamassa ja jututtamassa heitä, Märkälä muistelee.
Myös Väinö Vuorelan elämäntarina on tekijän mielestä tavallista mielenkiintoisempi.
– Dokumentin nimi on Kahden sattuman mies, sillä Vuorelalle tarjoutui sattumalta mahdollisuus ostaa Kalliokosken talo, ja sattumalta hän sai ostettavakseen myös ensimmäisen autonsa konkurssiin menneeltä mieheltä.

Märkälä kuvasi ensimmäiset dokumenttinsa 1960-luvulla ja jatkoi niiden tekemistä 2000-luvun puolelle asti. Alkuaikoina kuvaaminen oli harrastus ja sivutyö, ja varsinaiselta ammatiltaan hän oli diakoni ja terapiakouluttaja. 1990-luvun alussa Märkälä perusti oman videotuotantoon keskittyneen Visio Trainer -yrityksen, ja elokuvien tekemisestä tuli päätyö.
Märkälä on ollut Miehikkälän kesäasukas yli 50 vuotta, joten monet dokumentti-ideatkin löytyivät luontevasti näiltä nurkilta. Yksi viimeisistä teoksista kertoo Miehikkälän keskitysleiristä. Seitsemän vuotta sitten kuvatussa dokumentissa haastatellaan miestä, joka oli leirillä lapsena äitinsä kanssa.
Märkälä on kuvannut vuosien varrella myös monia Miehikkälän tapahtumia. Filmille ovat tallentuneet muun muassa Reijo Taipaleen tien avajaiset vuonna 2003 ja Salpakeskuksen perustamisjuhla vuonna 2005. Myös Miehikkälän kunnan 100- ja 110-vuotisjuhlat sekä kahdet kotiseutujuhlat ja yhdet pelimannipäivät ovat Kymenlaakson museolle lahjoitettujen videoiden joukossa.
– Ja tietysti olen Miehikkälässä kuvannut myös peräkorien tekemistä puun kaatamisesta alkaen. Dokumentissa Paavo Turu valmistaa koreja ja Leeni Kuusela kertoo pärekoriperinteestä.

Kymenlaakson museolle lahjoitetut dokumentit ovat vain pieni osa Märkälän tuotannosta. Vuosien varrella niitä on kertynyt tuhansia, ja museoon niistä valittiin lähinnä Etelä-Kymenlaakson ja Suomenlahden ulkosaarten historiaan liittyviä dokumentteja.
Miehikkälässä kuvattujen dokumenttien lisäksi museoon päätyi yksi Virolahdella kuvattu filmi, joka esittelee suksisauvojen valmistamista Klamilassa.

Marju Perilä

Viikon kysymys

Aiotko osallistua kansalaisopiston kursseille?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...