0

Wanhan Veteraanin talvinäyttely kertoo talkoista ja keräyksistä – avajaiset lauantaina

Wanhassa Veteraanissa Haminassa avataan talvisodan syttymisen 80-vuotismuistopäivänä lauantaina 30. marraskuuta Kansa sodassa – kotirintama kerää, uhraa ja taistelee -näyttely. Näyttely kertoo sotavuosien 1939–45 talkootoiminnasta sekä maanpuolustuksen ja isänmaan hyväksi tehdystä varainkeräystyöstä Suomessa.
Näyttelyaineiston on kerännyt sotahistorian harrastaja ja tietokirjailija Jussi-Pekka Alander, joka luennoi aiheesta RUK:n Maneesissa kello 12.
Näyttely lähestyy aihepiiriä keräilyn keinoin esittelemällä alkuperäisiä merkkejä, julisteita, esineitä ja pienpainatteita. Vastaavaa materiaalia ei ole ennen nähty Suomessa julkisesti yhteen koottuna tässä laajuudessa.
– Huoli Suomen kohtalosta ei jäänyt vain rintamasotilaiden varaan. Yhteisöllisyys, siitä kummunnut talkoohenki ja huolenpito olivat kotirintaman ase, jolla se oman maanpuolustusosuutensa teki, Wanhan Veteraanin näyttelypäällikkö Ismo Flink ihastelee.
Suomessa elää vielä paljon lapsina ja nuorina sota-ajan nähneitä ja kokeneita ihmisiä. Flink kannustaa heidän lapsiaan tai lapsenlapsiaan tuomaan isovanhemmat tai aikalaistuttavat Haminaan näyttelyyn muistelemaan menneitä.
– Näyttelyn runsas tarjonta voi laukaista mielenkiintoisia muistoja ja elämänohjeita nykypäiväänkin.

Sota-aika oli pula-aikaa. Erityinen tarve oli raaka-aineista, työvoimasta ja rahasta.
– Puute raaka-aineista loi tarpeen turvautua aiemmin jätteenä pidetyn materiaalin kuten kumin, lasin ja romun keräykseen teollisuuden käyttöön. Nykyään puhutaan kierrätyksestä, Jussi-Pekka Alander kertoo. Häneltä ilmestyy näyttelyaiheesta kirja alkuvuonna.
Suomen Huolto ry:n keräyselimeksi vuonna 1942 perustettu Kansanapu toteutti suurkeräyksiä vuoteen 1949 saakka. Se lakkautettiin ja jäljellä ollutta avustustarvetta varten perustettiin yhteisvastuukeräys. Sen ensimmäinen keräys oli vuonna 1950 ja toiminta jatkuu edelleen.
Kansa sodassa -näyttely on esillä Rauhanturvaamisen ja veteraanityön perinnekeskus Wanhassa Veteraanissa talvisodan keston ajan lauantaisin ja sunnuntaisin kello 10–16. Näyttelyn avausluennolle RUK:n Maneesissa on vapaa pääsy. Haminan kaupunki tarjoaa 200 ensimmäiselle kahvit. Itse näyttelyssä Wanhassa Veteraanissa samalla pääsylipulla näkee myös rauhanturvaamisen perusnäyttelyn.

Viikon kysymys

Pakastatko mansikoita talven varalle?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...