0

Pääkirjoitus: Talvisodan faktoja ei saa unohtaa

Tulevana lauantaina tulee kuluneeksi 80 vuotta talvisodan syttymisestä. Päivää muistetaan monin tavoin eri puolilla maata ja niin myös meillä täällä Kaakonkulmalla. Muistaminen on tärkeätä, sillä tuon Suomen kohtaloon olennaisesti liittyvän ajanjakson aikalaiset harvenevat vuosi vuodelta. Talvisodan kurimus ja kansan taistelutahto ovat Suomessa asioita, joita ei koskaan pidä unohtaa.
Talvisota kosketti kaikki suomalaisia, mutta erityisesti se koettiin täällä rajapitäjissä, joissa etulinja oli koskettavan lähellä heti alusta alkaen. Sodan verinen loppunäytöskin nähtiin osaltaan Virolahdella, jonne puna-armeija aloitti jäätä pitkin hyökkäyksensä 4. maaliskuuta. Siis noin viikko ennen rauhaa.
Talvisota on suomalaisessa itsenäisen valtion historiankirjoituksessa hyvin surullinen, mutta samalla myös sankarillinen ajanjakso. 105 kunniakasta päivää pieni maa pystyi sinnikkäästi puolustautumaan ylivoimaista vihollista vastaan voimiensa äärirajoilla. Se on fakta siitä, mitä aikanaan tapahtui.
Viime aikoina historiankirjoitukseen on kuitenkin alkanut ilmaantua toisenlaisia sävyjä. On puhuttu jopa siitä, että koko sota olisi voitu estää, jos olisi toimittu toisin. Olisi siis suostuttu Neuvostoliiton vaatimuksiin. Historian saatossa käy aina niin, että kun aikaa menee, sävy hiljalleen muuttuu.
Ei pidä kuitenkaan unohtaa, että liikkeellä on sellaisia myös voimia, jotka juuri yrittävät puhua mustaa valkoiseksi. Itänaapurissa talvisotaa ei ole juurikaan muisteltu. Eikä siitä edes juuri mitään tiedetäkään. Propaganda kuitenkin ulottuu myös rajan yli. Siksi meidän suomalaisten on pidettävä huolta, ettei historiankirjoitus perusfaktoiltaan muutu.

Viikon kysymys

Maistuuko sinulle hapanvelli?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...