0

Lempi Jääskeläinen -kerhossa tutustuttiin aapisiin – seuraavana vuorossa joululehdet

Virolahden Karjalaseuran toimintaan kuuluvan Lempi Jääskeläinen -kerhon tapaamisissa lokakuussa ja marraskuussa on ollut aiheena suomalainen aapinen. Asiasta on ollut kertomassa Teijo Kuokka ja 19. marraskuuta olleeseen tilaisuuteen hän toi nähtäville noin 40 kappaleen aapiskokoelmansa.
Ensimmäinen tunnettu suomenkielinen kirja on aapinen, Mikael Agricolan Abckiria vuodelta 1543. Aapinen on lukutaidon oppimisen väline ja aluksi se oli aapis-katekismuksen muodossa, kun lukemaan oppivia perehdytettiin myös kristinuskon kappaleisiin. 1800-luvulla aapisiin alkoi tulla myös ei-uskonnollista aineistoa.
Nykyään ollaankin sitten toisessa ääripäässä, kun aapisista ovat kadonneet viittaukset kristillisiin aiheisiin.

Aapiseen on perinteisesti liittynyt aapiskukkko. Kristillisessä kulttuurissa se on valvomisen symboli, joka monien kirkontornien huipulla kuuluttaa sivistyksen ja evankeliumin sanomaa.
Suomalaiseen aapiseen aapiskukko ilmestyi ensimmäisen kerran isonvihan aikana vuonna 1719. Tuolloisen kirjapulan vuoksi pälkäneläinen Daniel Medelplan kaiversi puulaatoille piispa Johannes Gezeliuksen vuonna 1666 ilmestyneen aapisen Yxi paras lasten tawara. Sen painokseen Medelplan lisäsi aapiskukon kuvan ulkomaisten esikuvien mukaisesti.
Aapishistorian muistona aapiskukko oli kuvattuna myös Pälkäneen kunnan vanhassa vaakunassa. Uudessa vaakunassa sitä ei ole kuten ei enää nykyisissä aapisissakaan.

Teijo Kuokan aapiskokoelman helmiä ovat oppikirjat vuosilta 1828, 1831 ja 1847. Vuoden 1831 aapinen on uudempi painos aikaisemmin mainitusta Gezeliuksen aapisesta, jonka nimikin on jo lyhentynyt muotoon Lasten paras tawara.
Kerhon tapaamisen osanottajat selailivat esillä olleita aapisia, vanhimpia niistä hyvin hellävaroen. Esiin tuli myös muistoja omien kouluaikojen aapisista ja saatiin kuulla jokunen loru ja runo. Seuraavalla kokoontumiskerralla 17. joulukuuta on aiheena joululehdet ja silloin tutustutaan Teijo Kuokan joululehtikokoelmaan.

Viikon kysymys

Aiotko osallistua kansalaisopiston kursseille?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...