0

Lukijan mielipide: Uuno Klamia on muistettu

On hienoa, että Kaakonkulma nosti pääkirjoituksessa 3.1. esiin Uuno Klamin ja alkaneen 120-vuotisjuhlavuoden. Haluamme kaakonkulman Klami-toimijoina tuoda tarkemmin esiin ne monipuoliset tavat, joilla Uuno Klamia on viime vuosina ja vuosikymmeninä muistettu ja miten juhlimme Klamia nyt alkaneena vuonna.
Vuosi 2000 on jäänyt Klamin musiikin ystävien mieleen suurena juhlavuotena, jolloin Uuno Klami viimeistäänkin nousi esiin suomalaisessa musiikkielämässä Sibeliuksen varjosta. Juhlavuoden keskus oli Virolahti, missä sen jälkeenkin on tehty paljon Klamin elämäntyön kunnioittamiseksi: näytelmä Kuun poika vuonna 2004 ja sen uusintaversio 2005, toukokuiset Klamin kuolinpäivän konsertit, 2013 valmistunut kiertonäyttely Meren innoittama ja monet erilaiset yleisötapahtumat, joista tuoreimpana Klamin pronssipään esillepano ja matineakonsertti Harjun Hovissa.
Uuno Klamin nimeä kantava kansainvälinen sävellyskilpailu ja lasten ja nuorten sävellyskilpailu ovat tehneet Klamia ja hänen tuotantoaan tunnetuksi kotimaassa ja kansainvälisesti erityisen merkityksellisellä tavalla. Sävellyskilpailulla toteutetaan myös mitä parhaiten Klamin testamentissaan ilmaisemaa tahtoa tukea kymenlaaksolaista kulttuuria ja säveltäjien työmahdollisuuksia. Tämä tahto toteutuu myös Suomen kulttuurirahaston Kymenlaakson rahaston kautta, joka jakaa Toini ja Uuno Klamin nimikkorahastosta vuosittain apurahoja kymenlaaksolaisen tieteen ja taiteen edistämiseksi.
Virolahden kunta on ollut aktiivisesti mukana sävellyskilpailun eri vaiheissa sen alusta asti ja jakaa aina finaalikonsertissa oman nimikkopalkintonsa yleisön suosikkiteokselle. Finaalikonserttien juontaja Jussi-Pekka Rantanen toi kiinnostavissa juonnoissaan esiin Klamin lapsuuden ja nuoruuden vaiheita. Virolahti oli esillä myös monissa kilpailuviikon oheisohjelmissa, kuten kamarimusiikkikonsertissa sekä Meren innoittama -näyttelyn sisällöissä. Kansainväliset vieraat ja lehdistön edustajat on aina kutsuttu Klamin kotiseudulle illanviettoon tutustumaan alueen historiaan ja nykypäivään.
Kymi Sinfoniettan arvokas työ Klamin musiikin tunnetuksi tekemisessä ja Klamin elämäntyön vaalijana ansaitsee erityismaininnan. Uuno Klami on nostettu Kymi Sinfoniettan kotisäveltäjäksi. Kymi Sinfonietta ei ole ainoastaan Kotkan ja Kouvolan orkesteri, vaan koko Kymenlaakson orkesteri, jonka Klami-levytykset ja esitykset ovat keskeisellä tavalla olleet tuomassa esiin Klamin musiikkia maakunnassa, koko Suomessa ja kansainvälisestikin.
Matkailullisesti Uuno Klamia toki voitaisiin hyödyntää Virolahdella enemmän, jos pystytään luomaan laadukkaita tuotteita ja palveluita, joille on kysyntää jatkossakin. Klami-teema on mukana Virolahden kunnan matkailustrategiassa, sen arvo on pysyvä ja selkeästi tunnistettu. Kaikki aiemmat toimet ovat rakentaneet hyvää pohjaa, jonka varaan voidaan aina luoda uutta, tässä kannustamme ja autamme mielellämme seudun matkailutoimijoita. Esimerkiksi vuonna 2013 julkaistiin Citynomadi-palvelussa mobiilireitti ”Uuno Klamin jalanjäljillä”, joka esittelee Klamin elämänvaiheita ja niihin liittyviä kohteita Virolahdella. Tästä reitistä on kevään 2020 aikana tulossa päivitetty versio. On kuitenkin muistettava, että moni ns. Klami-kohde on yksityisessä omistuksessa, eikä niitä siten voi hyödyntää matkailukäytössä.
Uuno Klamin perintö elää vahvana nyt ja tulevaisuudessa niin Virolahdella, Kymenlaaksossa, koko Suomessa ja kansainvälisestikin. Klamin musiikin ja elämäntyön ympärille rakentunut toiminta on tulosta vuosia ja vuosikymmeniä jatkuneesta hyvästä ja pitkäjänteisestä yhteistyöstä, jossa on mukana allekirjoittaneiden ja tässä kirjoituksessa mainittujen tahojen lisäksi lukuisia muitakin yhteisöjä ja aktiiveja. Mikään asia ei tapahdu ”omalla painollaan”, vaan jokaisen teon ja tapahtuman takana on paljon työtä, tahtoa, intoa, paloa, rakkautta musiikkiin ja kotiseutuun. Tämä työ ei näytä hiipumisen merkkejä tulevinakaan vuosina.
Uuno Klami -seura ry:n, Kaakon Kamarimusiikki ry:n, Kaakon Luonto ja Kulttuuri ry:n ja Kansainvälisen Uuno Klami -sävellyskilpailun kannatusyhdistyksen puolesta

Esa Ylönen
Siru Ahopelto
Reetaliina Marin
Marjo Luomi

Viikon kysymys

Onko koronarokotusvauhti liian hidas?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...
Kommentoi kyselyä