0

Psykoterapeutti Mirja Sinkkonen alustaa seurakunnan Syke-illassa

Haminan seurakuntatalon Simeon-salissa kokoonnutaan ensi sunnuntaina vuoden ensimmäiseen Syke-iltaan. Aiheena on tunnekieli. Mistä oikein puhumme siitä puhuessamme, illan alustaja psykoterapeutti Mirja Sinkkonen.
– Tunnekieli on tavallisimmin rakastamaan kykenevän äidin lapselleen puhuma kieli, kun hän ruokkii ja hoivaa lasta ja puhuu hänelle hellästi, lämpimästi ja lohduttaen.
Koneen kautta kommunikointi poistaa pahinta yksinäisyyttä, mutta vasta lukemalla toisen kehoa, ilmeitä, eleitä ja katsetta voimme saada kokonaisvaltaisen ja tyydyttävän kohtaamisen kokemuksen – ja vielä paremman, jos siihen liittyy hellä kosketus.

Monikielisessä perheessä hellyyttä sataa vaikkapa aamiaispöydässä monella kielellä. Eikä se haittaa, sillä paljon lämmintä ja hyvää kieltä tekee jokaisen onnellisiksi.
– Tunnekieleen virittäydytään: se on minun tärkein kieleni jolla olen saanut ja myöhemmin jaan hellyyttä toiselle, Sinkkonen selvittää. Kun Australian -siirtolainen tekee vanhuudessaan kuolemaa, ketä hän huutaa avuksi? Äitiä! Ja ihan selvällä suomella, vaikkei olisi sitä aikoihin puhunut.

Tunnekielellä keskustellaan toisen kanssa hänelle tärkeistä asioista. Mutta:
– Kun kysyn, kenen tai keiden kanssa ihmiset ovat lapsuudessa ja nuoruudessa keskustelleet tulevaisuudestaan, tavallisin vastaus on, että en kenenkään; ei meidän perheessä puhuttu sisäisen maailman asioista tai tunteista. Tunnekieleen pätee valitettavan usein sama: ei meillä hellitelty eikä leperrelty. Nimeltä kutsuttiin vain, kun oli rankaisemisesta kysymys.
– Lapseltakin kannattaa kysyä, mitä hän ajattelee tai miltä hänestä tuntuu, Sinkkonen kannustaa.

Tunnekieltä opitaan myös vaikkapa kirjoista. Taide herättää meissä tunteita, voimakkaita ja yllättäviäkin. Näin opimme kokemaan niitä.  Samaistumalla kirjojen, elokuvien ja näytelmien henkilöiden kokemuksiin opitaan tunnistamaan ja nimeämään omiakin tunteita. Toisten antama peilaus ja palaute auttavat meitä paitsi ilmaisemaan myös säätelemään tunteita. Lemmikitkin tekevät paljon korjaavaa mielenterveystyötä ottamalla ja antamalla hellyyttä. 
– Haluan kutsua iltaan kaikki, jotka haluavat pohtia tunne-elämäänsä, sisäistä maailmaansa ja havaitsevat että siellä olisi paljon jaettavaa, Mirja Sinkkonen sanoo.

Mirja Sinkkosen lisäksi ovat mukana pastori Kalle Virta sekä muusikot Minna ja Jussi Pyysalo. Tilaisuuden järjestää Haminan seurakunta yhdessä Kansan Raamattuseuran kanssa sunnuntaina 19.1. kello 17-19.

Anna-Maija Järvi-Herlevi

Viikon kysymys

Pakastatko mansikoita talven varalle?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...