0

Pitkäkoski-päivän mahtavat iltamat – Miehikkälän toiseksi vanhin kylätapahtuma tuli 50 vuoden ikään

Pitkäkoski-päivää vietettiin 50. kerran karkauspäivänä 29. helmikuuta. Tapahtuma on Miehikkälän toiseksi vanhin. Sitä vanhempi on vain Marianpäivän hiihto Muurikkalassa.
Yhdeksän vuotta Pitkäkosken kyläyhdistyksen puheenjohtajana toiminut Katriina Törönen ei osannut antaa selvää vastausta kysymykseen, jatkuuko perinne edelleen. Ainakaan osallistujamäärä ei viittaa innostuksen hiipumiseen.

Päivän urheilutapahtumiin, joita ei lumen puutteen vuoksi voitu suorittaa talviurheilulajeina, osallistui kaikkiaan noin 70 kilpailijaa. Lasten lajina oli keppihevosjuoksu. Sekä aikuiset että tytöt ja pojat heittivät saapasta.
Lisäksi kisattiin polkupyöräviestissä pitkäkoskelaiset vastaan poismuuttaneet. Pitkäkoski voitti viestin. Iltamiin osallistui noin sata henkilöä. Etenkin lasten ja nuorten osallistuminen sekä kilpailuihin että ohjelman suorituksiin oli ilahduttavan runsasta.

– Aluksi tapahtuma järjestettiin vuorovuosina poismuuttaneiden ja kyläläisten toimesta. Sitten kyläläiset ilmoittivat ottavansa järjestelyvastuun itselleen. Yhdessä on toimittu vuosikymmenien ajan, teemalla yhteistyö on voimaa.
– Sitten alettiin järjestää myös iltamia, joista aluksi perittiin pieni maksu. Alkupuolella iltamat olivat Turun Villen vetämiä, ja ohjelmaan osallistuivat sekä kyläläiset että poismuuttaneet. Lapsille ja nuorille annettiin estradi käyttöön, jotta mahdollisimman monilla olisi tilaisuus olla mukana lauluineen ja soittoineen, kertoi tapahtuman historiasta Paavo Suomalainen.

Juhla jatkui reippaana, runsaana ja musiikkipitoisena koko illan. Esiintyjä toisensa jälkeen astui lavalle.
Heistä mainittakoon muun muassa Hanurin soittajat, Isä ja poka, Aulis ja Aki Hietala, laulajatytöt Kalla ja Minea, Iina Husu (viulu), Saana Husu (viulu), Maria Urpalainen (sello) ja Sara Urpalainen (kosketinsoitin). Pasi Suomalainen soittaen kitaraa ja laulaen pari nostalgista laulua 40 vuoden takaa, sekä monet muut.
Liikunnallisen ohjelmanumeron esittivät Ruopan sisarukset Kalla, Luka ja Nelli. Paavo Suomalainen kertoi, että jossain vaiheessa myös Kalevi Korpi tyttärensä Tiinan kanssa oli mukana.
Tilaisuuden juontajana toiminut Mika Urpalainen muisteli tapahtumaa, jossa Kalevi Korpi, Reijo Taipale ja Erkki Eräs esittivät yhdessä Muistojen Miehikkälä -valssin.

Yleisön joukossa paikalla oli Mikko Rauta, joka on yksi tapahtuman perustajajäsenistä. Myös muita pitkään mukana olleita oli paikalla, muun muassa alusta asti mukana ollut Kari Törönen, entinen kyläyhdistyksen puheenjohtaja Leea Vanhoja sekä monet, monet muut.
Iltaman lopuksi laulettiin yhdessä Muistojen Miehikkälä, jonka tekijä Erkki Eräs istui yleisön joukossa.

Väliajalla kyläyhdistys tarjosi juhlan kunniaksi kakkukahvit. Sitä seurasi päivän kilpailujen palkintojenjako. Kaikki osallistujat palkittiin.
Kyläyhdistys antoi paluumuuttajapalkinnon Laura Vuorelalle ja Asta Vuorelalle.
Illan päättymisen lähestyessä arvottiin pankin lahjoittamat palkeet seuraavan vuoden Pitkäkoski-päivän vetäjälle. Palkeet sai Esko Seppälä, joten tapahtuman jatkuminen tuli näin turvatuksi.
Ilta päättyi iloisiin karaoketansseihin.

JAAKKO LIUKKONEN

Viikon kysymys

Uskallatko matkustella tänä kesänä?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...
Kommentoi kyselyä