0

Vapaaehtoistehtävistä saa uutta virtaa, Inka Setälä kävi kertomassa mihin tarvitaan avaraa sydäntä

Vapaaehtoistehtävistä saa virtaa. Tämä tuli todistetuksi karkauspäivänä, kun Rajasaliin kokoontui joukko paikallisia vapaaehtoistoimijoita sekä toiminnasta kiinnostuneita Ite ja yhessä -toiminnan järjestämään tapahtumaan.
Hymy oli herkässä ja iloinen puheensorin täytti salin, kun ruokailtiin ja vaihdettiin ajatuksia yhteisestä harrastuksesta, vapaaehtoistoiminnasta.
Juttelu taukosi kuitenkin kuin itsestään, kun Kansalaisareenan vuoden vapaaehtoiseksi 2019 valitsema Inka Setälä kertoi omasta suhteestaan vapaaehtoistoimintaan.
– Minulla vapaaehtoistyö alkoi kuin itsestään paluumuutettuani entiselle kotipaikkakunnalleni Kotkaan, hän muisteli.

Setälä kaipasi ystäviä ja yhteistä tekemistä ja päätti tutustua kaupunkinsa ihmisiin ja kulttuuritarjontaan.
Toimeliaan ja epäkohtiin tarttuvan naisen tie on tämän jälkeen kulkenut monen ihmisiä yhteen tuovan tapahtuman järjestäjäksi ja taustajoukkoihin. Näin ovat saaneet alkunsa niin Illalliset Lehmuskujalla kuin Kohtaamisia Kotkassa, Katariinan meripuiston tapahtumat.
Näihin tapahtumiin Setälä on saanut mukaan runsaasti paikallisyhdistyksiä, yrittäjiä, yhteisöjä ja urheiluseuroja sekä ison joukon vapaaehtoisia, jotka ovat mahdollistaneet tapahtumiin osallistumisen myös heille, joille se esimerkiksi kulkuongelmien vuoksi ei olisi muutoin onnistunut.

Yhteistyöllä myös vanhuksia on saatu mukaan palvelutaloista ja hoivalaitoksista ulkoilemaan vapaaehtoisten vierellä kulkijoiden kanssa.
– Tapahtumille on saatu jo jatkuvuutta, sillä seuraava kohtaamisten tapahtuma on jälleen toukokuussa Katariinan meripuistossa. Tärkeintä ja palkitsevinta kuitenkin on yhdessä oleminen ja tekeminen, Setälä totesi.
Mitä vapaaehtoistoiminnassa sitten tarvitaan? Setälän mukaan avaraa sydäntä ja itselleen mielekästä toimintaa. Vapaaehtoistoiminta voi olla vaikka pieniä tekoja arjessa, kuten yhteisiä kahvihetkiä, ulkoilua, juttelua ja toisen huomioimista eri tavoin.
– Moni ikäihminenkin kaipaa eniten juuri toisen seuraa. Yhtäkkiä vapaaehtoistoimintana alkanut toiminta ja tapaamiset voikin muuttua ystävyydeksi, jolloin auttajan ja autettavan rooleja ei enää ole. On vain mielekästä tekemistä molemmille tai samanhenkisten ihmisten lämminhenkistä yhdessäoloa.

Tapahtumassa keskusteltiin myös paikallisen vapaaehtoistoiminnan tukemisesta ja organisoinnista.
Siitä, kuinka ilot ja haasteet ovat yhteisiä, teki vapaaehtoistoimintaa sitten urheilukentällä, keittiössä kahvia tarjoillen tai vaikkapa palvelukodissa asukkaiden kanssa laulellen.
Tulevaisuudessa ajatuksena on myös tuoda vapaaehtoisille tarjolla oleva koulutus ja virkistys entistä selvemmin kaikkien ulottuville, luoda verkosto kaikille yhteisen asian ympärille.
Yksi, tai oikeastaan kaksi, konkreettista asiaa ilmestyi vapaaehtoistoiminnan tiimoilta molempiin kuntiin tilaisuuden jälkeen.
Miehikkälässä Ratevassa ja Virolahden kirjastossa on nyt vapaaehtoistoiminnan puut, joiden oksilta voi löytää erilaisia vapaaehtoistoiminnan tehtäviä; jatkuvampia, kertaluonteisia, hassunhauskoja ja kaikki todellakin tarpeellisia.
Yhdistykset ja yhteisöt voivat ilmoittaa omista avoimista tehtävistään Ite ja yhessä -toiminnalle ja saada näin oman tärkeän tehtävänsä puun oksalle löydettäväksi.

SATU SUNI

Viikon kysymys

Uskallatko matkustella tänä kesänä?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...
Kommentoi kyselyä