0

Suomen Rankin retki 1940-1944 toteutuu yhteistyönä, mukana myös Salpalinja-museo

Miehikkälän Salpalinja-museo, Kotka Rankin linnakesaari ja Haminan RUK-museo julkistivat talvisodan päättymispäivän kunniaksi uuden ryhmämatkapaketin ”Suomen Rankin retki 1940-1944”.
Paketti kokoaa yhteen kolme valtakunnallisesti tunnettua sotahistoriakohdetta. Niistä jokaisella on tänä vuonna historiallinen merkkivuosi.
Kuluvana keväänä tulee kuluneeksi 80 vuotta sekä Rankin talvisodan aikaisista torjuntataisteluista, että Salpalinjan rakennustöiden alkamisesta, ja samaan ajankohtaan ajoittuu myös Haminan perinteikkään RUK:n 100-vuotisjuhlavuosi.

Suomen Rankin retki 1940-1944 idean hengessä sota- ja sotilashistoriallisen aiheen parissa ei liikuta kiiltonahkakengissä, vaikka monikertaista merkkivuotta vietetäänkin, vaan kaakkoisen rajaseudun menneisyyteen tutustuminen painottuu rentoon yhdessäoloon, luonnossa liikkumiseen ja aitoihin historiallisiin kohteisiin.
Suomen Rankin viittaa paitsi Kotka Rankkiin, myös niihin poikkeusoloihin, joissa 80 vuotta sitten elettiin. Tuolloin juuri päättynyt talvisota oli muuttanut monen ihmisen elämän, ja rauhan tultuakin ilmassa oli edelleen uuden sodan uhka.
Sana retki kertoo siitä, että nykyään linnakkeet ja linnoitukset ovat historia- ja luontomatkailukohteita ja retkeilyn ja vapaa-ajan ympäristöjä.
Linnoituskaupunki Haminan RUK-museossa voi puolestaan tutustua paitsi reserviupseerikoulutuksen vaiheisiin aina itsenäisyyden ajan alusta asti, myös erikoisnäyttelyyn Haminan varuskuntakaupungin sotilashistoriasta aina Ruotsin ja Venäjän vallan ajalta itsenäisen Suomen syntyyn ja nykyaikaan saakka.

Pakettien taustalla on Kotka Rankin ja Salpalinja-museon pitempiaikainen yhteistyö ja valmistelu, joka huipentui joulun alla 2019 yhteisesti ideoitujen matkapakettien julkistamisesta päättämiseen kuluvan kevään aikana.
Salpalinja-museon ja Kotka Rankin yhteistyönä on valmisteilla myös syyskuussa järjestettävä yhteinen 1900-luvun linnoitushistoriaa käsittelevä seminaari, jonka yhteydessä tutustutaan linnoituksiin sekä maalla että merellä, myös opastetuilla retkillä aidoille tapahtumapaikoille.
Kotka Rankki ja Salpalinja-museo avasivat viime perjantaina myös Elämysten rajaseutu Facebook-sivuston, jolle rajaseudun vanhemmat ja uudemmat linnoitukset ja muut rajaseudun historiaan liittyvät matkailukohteet ovat tervetulleita tiedottamaan toiminnastaan ja tapahtumistaan.

Kotkan Saaret Oy:n toimitusjohtaja Ismo Räty ja Miehikkälän Salpalinja-museon johtajana toimiva Anu Haapala mainitsevat, että nyt toteutettujen ensimmäisten yhteisten pakettien ohella ryhmille on valmius räätälöidä sekä monipuolisesti muutakin ohjelmaa.
Ryhmämatkapaketoinnista on tarkoitus edetä vielä laajempaan yhteistyöhön.
– Olemme valmistelleet matkailuyhteistyötä ja yhteisiä ryhmämatkapaketteja jo muutaman vuoden ajan ja tutustuneet toisiimme ja toistemme kohteisiin, kertovat Haapala ja Räty, ja lisäävät että Kotka Rankki ja Salpalinja-museo ovat 1900-luvun linnoituskohteina luontaisia kumppaneita myös pitempijänteistä yhteistyötä ajatellen.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Viikon kysymys

Joko olet vaihtanut kesärenkaat?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...
Kommentoi kyselyä