0

Koulut ja raja menivät kiinni – valmiuslain vaatimukset käyttöön

Suomen historiassa poikkeukselliset valmiuslait astuivat voimaan tiistaina ja ovat voimassa toiseen pääsiäispäivään saakka.
Tämä merkitsee monia rajoituksia kansalaisten vapauteen.
Kaakon kaksikon johtoryhmä istui maanantai-iltana, heti valtioneuvoston ilmoituksen jälkeen, käymään läpi valmiuslain edellyttämiä toimenpiteitä. Tuloksena oli pitkä lista asioita, joita tulevina viikkoina tarvitaan.
Vaikutuksia Miehikkälässä ja Virolahdella on moniin kuntien toimintoihin, joista opetuksen järjestämien nousee tässä vaiheessa suurimmaksi kysymykseksi.

Perusopetuksen ja lukion tilat suljettiin keskiviikkona ja lähiopetus niissä keskeytettiin. Perusopetus järjestetään lähiopetuksena ainoastaan 1.–3.-luokkien lapsille, joiden vanhemmat työskentelevät yhteiskunnan toiminnan kannalta kriittisillä aloilla, sekä erityisen tuen päätöksen saaneille oppilaille.
Suuri osa koulujen oppilaista opiskelee siis etäopetuksen piirissä. Tilanne on kuitenkin se, että laitteista ja ohjelmistoista on pulaa.
– Oppivelvollisuus pystytään toteuttamaan kaikkien osalta, mutta on selvää, että laitteista ja ohjelmista on jonkin verran pulaa. Niiden hankkimista lähdetään nyt miettimään, Virolahden va. kunnanjohtaja Veli-Matti Pulli kertoi tiistaina.
Pulli ei vielä osannut sanoa, kuka puuttuvat laitteet ja ohjelmistot maksaa.
– Sitä en vielä tässä vaiheessa tiedä. Tässä mennään varmasti budjettiasioihin ja nämä selviävät lähiaikoina.
Ylioppilastutkinnon kokeet toteutetaan viime perjantaina julkaistussa tiivistetyssä aikataulussa 23. maaliskuuta mennessä. Aikataulussa otetaan huomioon terveysviranomaisten antamat määräykset.
Varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen osalta toiminta jatkuu tässä vaiheessa kuten ennenkin.
Toimintayksiköt pidetään toiminnassa, mutta yksiköiden tilanne voi muuttua. Esimerkiksi Miehikkälän päiväkodin Pitkäkosken ryhmän osalta tilannetta tarkastellaan varhaiskasvatustarpeen mukaisesti.
– Meillä on varauduttu siihen, että tarpeen vaatiessa ryhmiä voidaan yhdistää. Toistaiseksi ryhmät jatkavat kuitenkin normaalisti, Veli-Matti Pulli täsmensi.
Kaakon kaksikon ohjeissa todetaan, että jos vanhemmat ja huoltajat voivat järjestää lapsen hoidon kotona, silloin niin on syytä menetellä.

Kuntien linjauksen ulottuvat myös julkisiin kokoontumisiin. Ne rajoitetaan kymmeneen henkilöön. Samalla ihmisiä suositellaan välttämään tarpeetonta oleilua yleisillä paikoilla.
Kaikki kuntien toimielimet kokoontuvat normaalisti. Riskiryhmään kuuluvan henkilön osalta kuitenkin suositellaan, että hänen sijastaan kokouksiin osallistuu varajäsen.
Miehikkälän ja Virolahden kuntien museot, kirjastot, harrastetilat ja -paikat, muut urheilutilat, nuorisotilat ja kerho- ja järjestötilat on suljettu. Lisäksi Kymsote on sulkenut kuntouttavan työtoiminnan tilat.
Kunnat suosittelevat yksityisen ja kolmannen sektorin toimijoiden sekä uskonnollisten yhteisöjen toimivan samojen linjausten mukaisesti. Tästä esimerkkinä muun muassa Palveluyhdistys Rateva kertoi sulkevansa allasosaston ja kuntosalin tiistaista alkaen.
Ulkoliikuntapaikat ovat käytettävissä normaalisti ja niiden käyttöä suositellaan.
Kaikki kuntien työntekijät määrätään etätyöhön, mikäli työtehtävät sen mahdollistavat. Kunnanvirastoissa asiointi on mahdollista ainoastaan puhelimitse tai sähköpostilla. Kuntien yhteinen puhelinvaihde toimii normaalisti maanantaista perjantaihin kello 9-15.
Valtioneuvosto on kieltänyt vierailut vanhusten ja muiden riskiryhmien asumispalveluyksiköissä eli Kaakon kaksikon osalta lähinnä Kunilassa ja Villinrannassa.
Valtioneuvoston toimintaohje on myös, että yli 70-vuotiaat velvoitetaan pysymään erillään kontakteista muiden ihmisten kanssa mahdollisuuksien mukaan, eli karanteenia vastaavissa olosuhteissa.
– Mitä vähemmän on kontakteja sitä suurempi mahdollisuus on välttää tämä sairaus, Veli-Matti Pulli muistutteli.
Miehikkälän ja Virolahden kunnat vetoavat myös kuntalaisiin yhteisöllisyyden puolesta ja antamaan tukea apua tarvitseville esimerkiksi käymällä ikäihmisen puolesta ruokakaupassa.

JUKKA KINNUNEN

 

Rajat kiinni
Valmiuslakien käyttöön ottamiseen liittyi myös rajojen sulkeminen. Suomessa raja-asemien sulkemista ryhdyttiin valmistelemaan tiistaina ja rajat menivät kiinni viime yönä.
– Valtioneuvoston päätöksen mukaisesti ulkomaille ei saa matkustaa. Se on yksiselitteinen toimintaohje, totesi Vaalimaan raja-aseman päällikkö Jani Liikola tiistaina.
Rajoitus koskee nimenomaan vapaa-ajanviettoon ja muuhun matkustamiseen liittyvää henkilöliikennettä.
Tavaraliikenne ja välttämätön työmatkaliikenne rajoilla onnistuu myös valmiuslakien voimassa ollessa.
Venäjä sulki rajansa kaikilta ulkomaalaisilta tiistaina kello 23 Suomen aikaa.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Viikon kysymys

Joko olet vaihtanut kesärenkaat?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...
Kommentoi kyselyä