0

Pääkirjoitus: Koronavirus ravistelee nyt meistä jokaista

Koronaviruksesta on tulossa tämän vuosituhannen pahin vitsaus. Pahinta on, ettei kukaan vielä tiedä kuinka pahaksi tilanne voi eskaloitua ja muuttuvatko maailman kirjat lopullisesti sen myötä. Eduskunta määräsi tiistaina valmiuslait otettavaksi käyttöön. Tämä tarkoittaa monenlaisia rajoituksia, kuten koulujen sulkemisia, kokoontumisvapauden rajaamista ja rajojen kiinni laittamisen.
Kun kuukausi sitten Kaakonkulmallakin vielä seurattiin sivukorvalla mitä Kiinassa oikein tapahtuu, on tilanne muuttunut viimeisten kahden viikon aikana täysin päälaelleen. Nyt Eurooppa ja Suomi siinä mukana ovat koronapandemian keskiössä.
Eduskunta määräsi tiistaina valmiuslakien käyttöön siirtymisestä. Tämä tarkoitti ensivaiheessa sitä, että koulut menivät kiinni keskiviikkona ja niissä siirryttiin etäopetukseen. Rajat menevät henkilöliikenteen osalta kiinni, eikä ulkomaille ole enää asiaa ilman erityissyytä. Rajaliikenne kaakkoisrajalla pysähtyy. Ihmisten liikkuvuutta siis rajoitetaan, myöhemmässä vaiheessa ehkä myös kotimaan sisällä.
Kaiken tämän takana on halu hillitä vaarallisen taudin leviämistä. Se on järkevää, mutta kukaan ei vielä tiedä kuinka hyvin siinä lopulta onnistutaan. Vasta aika näyttää, pystytäänkö näillä keinoilla kenties säästämään ihmishenkiä.
Valitettavasti nämä rajoitukset merkitsevät myös taloudellista katastrofia monille yrityksille. Valtio on antamassa tukea, mutta sen riittävyydestä ei ole mitään tietoa. Varmaa on ainoastaan se, että koronavirus iskee lekan lailla tämän maan talouteen. Tästä tuskin selvitään ilman konkursseja, lomautuksia ja irtisanomisia. Mutta kuten viisaammat ovat todenneet, on meillä selvitty pahemmastakin.

3 kommenttia aiheesta “Pääkirjoitus: Koronavirus ravistelee nyt meistä jokaista

 • 24.3.2020 at 07:11
  Permalink

  Itse kaipaisin oikeaa tietoa asioista.
  Ihmiset ovat kyllä valmiita neuvomaan sekä myös tuomitsemaan ja syyllistämään toisia ihmisiä ,kuinka täytyy toimia.
  Aina oikeassa ehdottomasti oleva ,ei ymmärrä että tässä kaaoksessa voi myös ahdistua.
  Olen kuunnellut ystäviäni ja he kertoivat että jopa härskisti kysytään toiselta ,miksi olet kaupassa kun yli 70v.
  Tämä ei voi olla oikein.
  Hallitus tämänkin sai aikaan kun jatkuvilla lausunnoilla lehdissä otti yli 70v.ryhmän silmätikukseen ,kielloilla ja syyllistämällä.
  Juuri tämä ryhmä on sairastunut vähiten .
  Jo iäkkäillä ihmisillä on muutenkin olemista kun läheiset ei voi tulla ,ei näe lapsenlapsia ,hoitolaitoksiin ei pääse jos puoliso vaikka siellä,eikö tämä jo riitä heille?

 • 27.3.2020 at 08:35
  Permalink

  Hallitus haluaa toimenpiteillään suojella yli 70-vuotiaita,jotka ovat jo iän puolesta riskiryhmässä. Ja samalla tietysti kaikkia meitä. Vai mitä mieltä olisit jos isovanhempi sairastuttaisi lapsenlapsen vastuuttomalla käytöksellään?
  Nämä rajoitukset on tehty suojelemaan meitä kaikkia ja ne eivät ole aina voimassa. On kaikkien meidän käytöksestä kiinni,kuinka kauan.
  Nyt jos koskaan tarvitaan yhteistä tahtoa,eikä loukkaantua ikärajoista ja rajoituksista.

 • 31.3.2020 at 14:48
  Permalink

  Paljon on kyllä sellaistakin että yli 70v asioivat turhaan viranomaisissa vaikka asia hoituisi puhelimitse, kaupungissa töissä tätä näkee. Ihan pikkuasiasta jotkut tekee tarpeettoman virastokäynnin. Ei nyt pidä ihmisiä liiaksi kovistelemaan mennä mutta voisi jokainen harkita ensin toisia tapoja asiansa hoitoon, ettei samalla altista asiakaspalvelijaa turhaan.

Comments are closed.

Viikon kysymys

Tunnetko uudet liikennemerkit?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...
Kommentoi kyselyä