0

Matkailusesonki lamautui koronaviruksesta ja pysäytti Liikenne Vuorelan tilausliikenteen

Tänään toimitusjohtaja Asta Vuorela laittoi töihin asennepaidan, jossa lukee: you can, sinä voit. Se on hankittu aikoinaan Ugandan naisyrittäjien kannattamiseksi. Nyt asennetta tarvitaan myös Suomessa.
– Ei tappiomieltä, vaan pidetään huolta siitä, etteivät ihmiset sairastu, sanoo Vuorela.
Koronaviruksen vaikutukset ovat iskeneet raskaasti yrityksiin, jotka ovat sidoksissa matkailuun. Yksi näitä on Miehikkälässä sijaitseva Liikenne Vuorela.
Virusuutisten pahetessa yrityksen puhelin on soinut. Tilatuista matkoista lähes kaikki on peruttu.
– Tämä on taloudellinen katastrofi. Suunnittelemme vuoden niin, että rahaa tehdään juuri maalis- huhti- ja toukokuulla, nyt kaikki tilausajot peruuntuvat, huokaa yrittäjä.
Alkuvuosi on yleensä hiljainen bussimatkailussa ja kevätkausi sesongin aikaa. Kukaan ei osannut odottaa, että koronaviruksen seuraukset matkailuyrityksille olisivat näin rajut. Yrittäjä mietti vielä paria viikkoa aikaisemmin, että viruksella saattaa olla jonkin verran vaikutusta lähialueella. Laajuus ja totaalisuus oli silti isku.
– Tänään meillä pitäisi olla kuusi tilausajoa, mutta yhtäkään niistä ei ajeta, hän kuvailee.
 
Koululaiskyytien linjat jatkuivat vielä ainakin keskiviikkona. Koululaisten lisäksi reitti on tärkeä iäkkäämmälle väestölle, joka kulkee samoilla busseilla kauppaan. Tällä tavalla linja tukee koko kyläyhteisön toimivuutta. Vuorela kuitenkin pelkää, mitä tuleman pitää koulukyytien suhteen.
– Olemme joutuneet kertomaan lomautusuhasta työntekijöille, hän sanoo.
Liikenne Vuorelalla on 25 vakituista työntekijää. Tilausajot muodostavat 70–80 prosenttia yrityksen liikevaihdosta. Ne on nyt kokonaan peruttu. Toiveeksi jää enää se, että yhteiskunta tulisi auttamaan hädässä olevia yrityksiä.
– Nyt mennään eteenpäin ihan päivä kerrallaan, koska kukaan ei tiedä, mitä tulee tapahtumaan.
 
Peruuntuneiden tilausmatkojen joukossa on risteilyjä ja erilaisia tapahtumiin suuntautuvia retkiä. Yrittäjä ymmärtää hyvin, että ihmiset eivät halua lähteä lomamatkalle, jos pelkäävät terveytensä puolesta. – Tällä hetkellä siirrämme jo varattuja matkoja tai maksamme rahat takaisin.
Osa tilausliikenteestä suuntautuu ulkomaille, muun muassa Viroon.
Yrittäjä joutuu odottamaan itsekin rahoja takaisin varauksista, jotka on tehty majoituspalveluille ja laivaliikkeille.
Tilanteen keskellä Vuorela jaksaa muistuttaa, että tärkeintä on sekä matkustajien että työntekijöitten terveys.
Yrittäjälle, joka ei kuulu minkään ketjun alaisuuteen, tulee yksin päätettäväksi useita viruksen torjumiseen liittyviä asioita. 
Tilanne on kaikille uusi ja vaikea, joten selkeää ohjetta, miten toimia ei ole ollut olemassa.
– On täytynyt käyttää maalaisjärkeä ja saippuaa, hän sanoo.
Yritys panostaa nyt paljon autojensa puhtauteen, ja tavallisten jokapäiväisten siivouksien lisäksi on otettu käyttöön lisädesinfioinnit. Kuljettajan lähellä olevat etupenkit pidetään lisäksi vapaina tartuntavaaran minimoimiseksi.
Kaikki työntekijät ovat onneksi pysyneet terveinä ja matkustajat huomioineet hyvin tilannetta.
 
NOORA PALOLA

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Viikon kysymys

Joko olet vaihtanut kesärenkaat?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...
Kommentoi kyselyä