0

Miehikkälän terveysasema avautuu maanantaina, altistuneita henkilöitä selvitelty tämän viikon aikana, Huslab ei saanut tietoa ajoissa

Miehikkälän terveysasema jouduttiin sulkemaan maanantaina, kun yhdellä sen henkilöstöön kuuluvalla todettiin koronavirustartunta sunnuntaina.
Asian selvittelyä on sen jälkeen jatkettu Kymsoten ja terveyskeskuksen toimintaa pyörittävän Terveystalon toimesta.
Terveysasema pidetään kiinni tämän viikon.
Työntekijät pääsivät palaamaan työpaikalleen torstaina ja asema avataan ensi maanantaina.
– Näissä tilanteissa puhutaan yleensä siitä, että pidetään viikko suljettuna, koska keskellä viikkoa uudelleen avaaminen voi olla vaikeaa, vaikka se mahdollista tautitilanteen valossa olisikin, sanoo Kymsoten johtajaylilääkäri Marja-Liisa Mäntymaa.
Mäntymaan mukaan vaaraa ei ole siitä, että koronavirus tarttuisi asiakkaisiin tai muuhun henkilöstöön enää esimerkiksi pinnoilta.
– Niistä ei tule enää tämän tapauksen takia tartuntoja, hän painottaa.

Tämän viikon aikana on selvitelty erityisesti sitä, ketkä kaikki ovat voineet altistua koronavirukselle.
– Kun on kysymys näin pienestä terveysasemasta, pitää puhua kieli keskellä suuta, koska tässä tulevat vastaan myös intimiteettilain säädökset. Sen voin kuitenkin sanoa, että mahdolliset altistukset ovat tapahtuneet 16.-18. maaliskuuta, eli siitä on nyt jo kaksi viikkoa, Mäntymaa painottaa.
Terveysaseman käyttäjien keskuudessa ihmeteltiin kuitenkin sitä, miksi sinne pääsi normaalisti verikokeisiin ja muille laboratorioasioille vielä maanantaina.
– Se johtui siitä, että näytteenottoa hoitava Huslab ei ollut saanut tietoa koronatapauksesta riittävän ajoissa, Mäntymaa myöntää.
Mäntymaa ei pidä kuitenkaan todennäköisenä, että sitä kautta uusia tartuntoja olisi tapahtunut.
Miehikkälän kunnanjohtaja Arto Ylönen pitää valitettavana sitä, jos tiedottamisessa on tapahtunut tuollainen kömmähdys. Hänkin kuitenkin muistuttaa, että uusia tartuntoja sen takia tuskin on tapahtunut ja että tiedottaminen tässä asiassa on Terveystalon ja Kymsoten vastuulla.

Toistaiseksi ei ole vielä selvillä, mistä terveysaseman työntekijä tartunnan oli saanut.
– Se tiedetään, ettei hän ole ollut ulkomailla tai Lapin hiihtokeskuksissa. Eikä hän ole tietoisesti ollut tekemisissä koronaan sairastuneen henkilön kanssa. Se taas kertoo siitä, että tartunnan voi nyt saada melkein mistä vaan, siksi ohjeita on syytä noudattaa, Marja-Liisa Mäntymaa muistuttaa.
Virolahden ja Miehikkälän kunnat tiedottivat tiistaina kuntalaisia samasta aiheesta.
– Suhtautuminen koronaan on varmasti viimeisen kahden viikon aikana muuttunut. Kun aluksi saatettiin sanoa, että onkohan nuo viranomaisten ohjeet ylireagointia, niin nyt puhutaan siitä, että ne voisivat olla tiukempiakin. Ohjeita on todellakin syytä noudattaa, Ylönen painottaa.

Miehikkälän koronavirustapaus vaikutti jo siihen, että maanantai-illalle suunniteltu Virolahden kunnanvaltuuston kokous peruttiin. Tämä tehtiin varotoimena.
Kokous oli tarkoitus järjestää suljettujen ovien takana Rajasalissa, mutta tila todettiin koronavaaran takia liian pieneksi, jotta valtuutetuille voitaisiin järjestää sinne riittävät turvavälit.
Virolahden kunnanvaltuutetuilla ei ole käytettävissä välineitä videokokousten järjestämiseen, jolloin kokous voitaisiin järjestää etäyhteyksin.
Kokousta siirretään nyt eteenpäin ja sen ajankohdasta ilmoitetaan myöhemmin.

JUKKA KINNUNEN

Kommentteja aiheesta “Miehikkälän terveysasema avautuu maanantaina, altistuneita henkilöitä selvitelty tämän viikon aikana, Huslab ei saanut tietoa ajoissa

  • 1.4.2020 at 21:37
    Permalink

    Miksi näytteenottaja ei uskonut asiakkaiden tietoa tartunnasta ja miksi vakuutteli että pinnoilta ei tartu, jos ei tiennyt tartunnasta ?? Ammattilainen 🤔???

Comments are closed.

Viikon kysymys

Aiotko ottaa koronarokotteen, jos sellainen tulee markkinoille?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...
Kommentoi kyselyä