0

Etätyön konkari kumoaa myyttejä – Anne Rongas vaihtoi maatilayrittäjyyden etäopettamiseen

Etätyönteko keskeytyy välillä, kun lapsi tulee kysymään jotakin tai mieleen tulevat ripustamattomat pyykit. Monelle se voi olla ongelma, mutta etäopettaja Anne Rongas näkee keskeytyksissä positiivista.
– Itse asiassa emme jaksa keskittyä tuntikausia aivan täysipainoisesti työn tekoon, vaikka me tekisimme töitä työpaikalla, hän sanoo.
Siksi Rongas pitää välillä tauon ilman omantunnontuskia ja jatkaa sen jälkeen työtä. Näin työn jälki ja nopeus saattavat olla jopa parempia, kun aivot jäsentävät asiaa tauon aikana.
Rongas tietää, mistä puhuu, koska tekee etätöitä Mikkelin kaupungin liikelaitos Otavialla opettaen muun muassa psykologiaa nettilukiossa. Hän itse seuraa työaikaansa merkitsemällä sen ylös.

Koronaviruksen aikana moni on joutunut sopeutumaan uuteen tapaan tehdä työtä. Rongas sen sijaan on opettanut verkossa jo parikymmentä vuotta ja auttanut opiskelijoitaan suoriutumaan opinnoista.
– Etätyön onnistumiseksi täytyy kyetä suunnittelemaan tekemisensä ja johtamaan itseään, hän sanoo.
Itsensä johtaminen onkin asia, joka yhdistää Ronkaan aikaisempaa ammattia ja nykyistä etätyötä. Rongas teki ennen työtä maatalousyrittäjänä, mutta porsastuotanto lopetettiin tilalla 2000-luvun alussa.
Rongas viihtyy maalla Miehikkälässä, ja hänen työnsä kannalta sijainnilla ei ole mitään merkitystä. Etätyö on hyvä vaihtoehto, mikäli tahtoo asua maalla ja tehdä työtä alalla, jossa ei ole fyysistä työpaikkaa.
– Kenties tällaisia työpaikkoja tulee koronaviruksen myötä lisää, veikkaa Rongas.
Kotiinsa Miehikkälään Rongas halusi valokuituyhteyden jo kymmenen vuotta sitten. Silloin kunnassa vedettiin valokuidun runkolinja, josta Rongas hankki oman liittymän. Kaapelia piti itse maksaa parin kilometrin verran, ja laskua investoinnille tuli viisinumeroinen summa. Nyt se on säästänyt monien vuosien työmatkakulut.

Yrittäjätausta auttaa Rongasta oman työn suunnittelussa. Hän on maatalossa tottunut keskittymään työhönsä monenlaisissa olosuhteissa. Siksi etätyö sopii. Vinkiksi toisille hän kehottaa suunnittelemaan tekemisensä hyvin etukäteen. Sama koskee etäopetusta. Opiskelijoita ei kannata kuormittaa valtavalla määrällä tehtäviä, jotka sitten uhkaavat jäädä tekemättä, vaan vähemmän on enemmän. Muutama täsmällinen tehtävä voi johtaa parempaan oppimistulokseen.
Rongas ei koe etätyötä yksinäisenä. Etätyössäkin on työkavereita, joihin pidetään tiiviisti yhteyttä.
– Tiedän varmaankin paremmin kollegoideni asiat etätöissä, kuin jos juttelisimme työpaikalla, veikkaa Rongas.
Välimatka tai eristys eivät siis ole este kohtaamisiin ja keskusteluihin, kunhan uuteen työtapaan ja sen mahdollisuuksiin tottuu.

NOORA PALOLA

Viikon kysymys

Uskotko Hurpun matkailuhankkeen toteutumiseen?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...
Kommentoi kyselyä