0

Luontoverkkoon etsitään alueita, Ilkka Hanskin säätiöllä rahoitusta on vielä jonkin verran jäljellä

Ilkka Hanskin luontoverkko on laajentunut kuluneen vuoden aikana muutamilla uusilla alueilla Vilkkilässä ja Hanskin kylässä. Alueita ostetaan silti edelleen suojeluun.
– Suojeleminen on nyt entistäkin ajankohtaisempaa sekä ihmisen että luonnon hyvinvoinnin kannalta, sanoo asiaa hoitava Ilkka Hanskin leski, ympäristöasiantuntija Eeva Furman.

Luontoverkko sai alkunsa akateemikko Ilkka Hanskin menehtymisen jälkeen neljä vuotta sitten. Hanski toivoi ennen kuolemaansa, että hänen espanjalaisesta rahastosta saamansa 400 000 euron palkinto käytetään suojeltavien metsäkohteiden ostamiseen Virolahdelta. Hanke sai nimekseen luontoverkko, ja siihen kuuluu kahdeksan aluetta eri puolilla Virolahtea.
– Säätiöllä on vielä jonkin verran rahaa jäljellä ja kiinnostusta on hankkia maita edelleen lisää. Erityisesti Hanski-Niemelä, Rännänen ja Eerikkälän alue kiinnostavat, sanoo Furman.
Suojelusta erityisen tekee se, että kyseessä ei ole yksi alue vaan alueitten verkosto. Ilmakuviin jo nyt suojelluista alueista ja kertomuksiin niistä voi tutustua hankkeen uusilla verkkosivuilla.
Hyvinkin erilaisia kohteita voi tarjota hankkeeseen. Furman mainitsee vanhat metsät ja jopa avohakkuut, joita ei ole käsitelty.
Hän käy normaalioloissa suojelualueella säännöllisesti, mutta nyt Uudenmaan sulku esti hetken aikaa kulkemisen.
– Korona-aikana luonnossa liikkuminen on suuri voimavara, sanoo Furman.

Viruskriisi haastaa hänen mukaansa löytämään uusia kestäviä ratkaisuja yhteiskunnassa. Hän näkee koronatilanteen lyhytaikaisena kriisinä, joka voi kuitenkin herätellä havaitsemaan ympäristön kannalta kestävämpien ratkaisujen kehittämistä.
Yhteiskunnalliseen keskusteluun on nostettu ruokaturvan ylläpito, ja Furman näkeekin maanviljelijät tulevaisuuden sankareina.
– Maataloudessa on paljon voimavaroja, ja alueellista ruokatuotantoa pitää kehittää ajanmukaiseksi, sanoo Furman.
Pandemia paljastaa osaltaan tuotannon haavoittuvia kohtia. Furmanin mukaan tarvitaan yhteistyötä sekä yksilöiden että yhteisöjen tasolla, jotta koronan kaltaisista kriiseistä selvitään paremmin. Millaisia keinoja sitten yhdellä virojokelaisella voisi olla koronan torjunnassa?
– Olen seurannut kiinnostuksella sitä, kuinka eri tahot ovat lähteneet valmistamaan kasvomaskeja esimerkiksi vanhustenhuollon työntekijöiden avuksi. Tällaiset yhteiset projektit voisivat olla niitä tapoja, joilla yksilö voi olla mukana, sanoo Furman.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Viikon kysymys

Uskallatko matkustella tänä kesänä?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...
Kommentoi kyselyä