0

Lukijat: Muistomatka Taipaleenjoelle

Talvisodan päättymisestä tuli tänä vuonna kuluneeksi 80 vuotta. Kaakonkulman Lottaperinneyhdistyksen perinteiselle muistomatkalle Taipaleenjoelle osallistui pieni ryhmä jäseniä ystävineen. Muut kohteet olivat Äyräpää, Punnus, Valkjärvi, Summa ja Viipuri. Pääkohteena oli Terenttilä. Matka toteutettiin kolmepäiväisenä maaliskuussa ennen koronarajoituksia.
Yhdistys on perustettu 4.5.2008 ja ensimmäinen teemamatka talvisodan päättymisen merkeissä järjestettiin runsaslumisena talvena vuonna 2010. Paljon ei silloin päästy tieltä poikkeamaan, mutta Haavisto-korsulle lapioitiin yhteisvoimin polku.
Sinne on yhdistyksen toimesta viety muistolaatta ja korsun edessä 24.12.39 kaatuneen ensimmäisen komentajan Yrjö Haaviston muistoristi. Kirvesmäki-kerhon kanssa on tehty yhteistyötä ja heidän kunniapuheenjohtaja Aulis Ukkosen pyynnöstä yhdistyksemme hoiti Terenttilässä sijaitsevan Taipaleen ristin laatan tekstin korjauksen. Yhteisiä matkoja on tehty heidän kanssaan useita ja yhteistyö jatkuu.

Espoolainen Taipaleen talvisodan veteraani Unto Poutala lähestyi yhdistystä vuosia sitten ja pyysi hankkimaan muistomerkin Terenttilän Hiekkakuoppa-korsun paikalle.
Korsu oli viimeinen alueella vielä käyttökunnossa oleva helmikuussa 1940. Siinä toimi myös JSP, jossa myös Unto joutui haavoituttuaan ja ensiavun saatuaan odottamaan pimeää, että sai kuljetuksen eteenpäin hoitoon.
Muistomerkki hankittiin ja paljastettiin samana päivänä Haavisto-korsun laatan kanssa. Parin vuoden kuluttua muistomerkin yläosa katosi, mutta viime vuonna Unton täyttäessä 101 vuotta, syntymäpäivälahjaksi hankittiin uusi.
Pystytykseen heinäkuussa 2019 osallistui Terenttilän uuden Matkailu-majoituspaikan väkeä. Hiekkakuoppa-kyltti käytiin näyttämässä ohjelmallisella vierailulla Kaunialan sairaalalla Untolle ennen syyskuussa tapahtunutta kiinnittämistä ja paljastustilaisuutta.

Lumettomasta talvesta johtuen tämän vuoden matkalla päästiin helposti käymään kaikilla kohteilla ja perinteisesti osa matkalaisista oli pukeutunut lumipukuihin.
Kirvesmäki-kerhon edustajien ja paikallisten ystävien kanssa vietettiin muistotilaisuudet seppeleen ja kukkienlaskuineen Kenttähautausmaalla, Taipaleen ristillä sekä Haavisto- ja Hiekkakuoppa-korsuilla.
Matkalla oli mukana Unto Poutalan tytär lottaperinneyhdistyksen jäsen Marjatta Huiskonen, joka isänsä jalanjäljillä kävellen koki koskettavia hetkiä.
Maukkaan lohikeiton jälkeen viivähdettiin hetki Taipaleenjoen rantoja ihaillen, ja paluumatkalla perinteiset pysähdykset tehtiin Keljan muistomerkillä ja Sakkolan Osuuskaupan Haparaisten myymälässä.
Valkjärvellä ennen hotellille siirtymistä soitettiin kirkon paikalla rauhankelloja hiljentyen päivän aiheeseen.

Matkoja Taipaleenjoelle on tarkoitus tehdä edelleenkin kunhan se taas tulee mahdolliseksi ja viedyt muistomerkit käydään vuosittain tarkastamassa.
Kaakonkulmalaisia miehiä oli myös Taipaleen kovissa taisteluissa mukana. Ensi sunnuntaina vietetään Kaatuneitten muistopäivää ja siihen liittyen Vapautemme hinta kirjasta poimitut tiedot Taipaleen maastossa henkensä isänmaan puolesta antaneitten kaakonkulmalaisten lukumääristä: Virolahti 10 miestä, joista kaksi jäi kentälle. Ylämaa 8 miestä, joista kolme ilmoitettu kadonneeksi ja Miehikkälä 3, joista yksi jäi kentälle. Lisäksi on myös kaksi, joiden syntymäkunta Miehikkälä.

Etsintöjä kentälle jääneistä sotavainajistamme tehdään taistelupaikoilla edelleenkin ja pääasiassa venäläisten etsintäryhmien toimesta. Tuntemattomaksi jääneet löytyneet haudataan kahden vuoden välein Lappeenrantaan ja siellä seuraava tilaisuus on Kaatuneitten muistopäivänä 2021.
Veljeä ei jätetä ja Himmetä ei muistot koskaan saa, aina yhtä ajankohtaisia lauseita.
Sunnuntaina hiljentykäämme kunnioittamaan kaikkia sankarivainajia kautta maan.

Terttu Ravi

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Viikon kysymys

Uskallatko matkustella tänä kesänä?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...
Kommentoi kyselyä