0

Viileät lämpötilat pitävät kirjanpainajat loitolla – Viime kesänä pieniä määriä Miehikkälässä

Toukokuun alun viileät lämpötilat ovat pitäneet kuusien tuhohyönteisen, kirjanpainajakuoriaisen, loitolla. Keväälle odotettiin lämmintä säätä ja metsänomistajat ja tutkijat pelkäsivät hyönteisen leviävän. Tällä hetkellä näyttää kuitenkin vielä hyvältä.
– Kirjanpainajat tarvitsevat yli 18 asteen lämpötilan ennen kuin ne alkavat parveilla. Mikäli sää on tätä viileämpi parveilu ei ala tai se voi jäädä pois, kertoo tutkija Tiina Ylioja.

Pienialaisia kirjanpainajien tekemiä tuhoja havaittiin viime vuonna Kymenlaakson ja Itäisen Uudenmaan alueilla. Luonnonvarakeskus seuraa kirjanpainajatuhoja yhteistyössä Metsäkeskuksen ja metsänhoitoyhdistysten kanssa. Viime kesän aikana se mittasi Miehikkälästä viidentuhannen kuoriaisen joukon. Määrä ei silti riko vielä epidemiarajaa, joka on kolminkertainen Miehikkälästä löydettyyn määrään verrattuna.

Mikäli puut alkavat kuolla metsässä pystyyn, syynä on todennäköisesti kirjanpainaja. Kuoriaisten määrän kasvaessa niistä tulee kyllin vahvoja aiheuttamaan tuhoa elävälle ja hyvin voivalle puulle. Kuoriaiset lisääntyvät parhaiten siellä, missä on valmiiksi huonovointista tai juuri kaatunutta puuta. Tällaisia paikkoja ovat esimerkiksi myrskyvauriokohdat metsissä. Kuoriaista voikin ehkäistä parhaiten pitämällä puuston elinvoimaisena. Sen sijaan täysin kuollut tai keloontunut puu ei enää kuoriaista viehätä.

Metsänomistajan kannattaa tarkkailla, ettei kuusistoon pesiydy kutsumattomia vieraita.
– Mikäli kaatuneiden puiden rungolle tai pystypuiden tyvelle kertyy kahvinruskeaa purua, puuhun on iskeytynyt kirjanpainaja, kertoo Ylioja.
Vuodet ovat hyvin erilaisia kirjanpainajan parveilun suhteen.
Lämpimänä kesänä, kaksi vuotta sitten, oli toukokuussa parikymmentä päivää, jolloin lämpötila oli riittävä hyönteisten parveiluun. Viime vuonna vastaavia päiviä oli kuusi.
Kuoriaisen torjunnassa tärkeintä on suunnitella hakkuut hyvin. Tavoitteena on korjata kuorellinen kuusipuutavara ja tuulenkaadot ennen kuin kirjanpainajat ehtivät aikuistua ja levitä ympäröiviin metsiin. Hakkuuaukioiden reunat ovatkin paikkoja, joihin kuoriainen mielellään hakeutuu. Laki metsätuhojen torjunnasta velvoittaa korjaamaan talven aikana hakatun kuusen pois metsästä 17.5. mennessä.
– Yleensä metsätuhojen ja kuoriaisen leviämisen syy löytyy korjaamattomasta, esimerkiksi myrskyn kaatamasta puusta ja lämpimästä säästä, sanoo Ylioja.
Tärkein tapa puolustautua kuoriaista vastaan on ennalta ehkäistä sen pesiytyminen.

NOORA PALOLA

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Viikon kysymys

Uskallatko matkustella tänä kesänä?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...
Kommentoi kyselyä