0

Seurakuntatilat avautuvat jälleen kesäkuun alussa, kirkoissa vain joka toinen penkkirivi käytössä, riskiryhmäläisten suositellaan pysyvän edelleen kotona

Kirkot ja seurakuntatilat avautuvat asteittain kesäkuun alusta lähtien seurakuntalaisten kokoontumisille. Tapahtumissa noudatetaan valtioneuvoston ja kirkon yhteisiä linjauksia osallistujamääristä ja tartuntariskien ehkäisystä. Epidemian torjunnassa keskeistä on huolehtia hygieniasta ja turvaväleistä.
Kirkkotilat ovat olleet suljettuina kautta Suomen maaliskuun puolivälistä lähtien. Seurakuntaelämä on siirtynyt verkkoon. Jumalanpalvelusten osallistujamäärät verkon kautta ovat korona-aikana yllättäen moninkertaistuneet.
Kotona ruudulta seurattu jumalanpalvelus ei ole kuitenkaan korvannut tarvetta kokoontua yhteen.
– Ihmiset ovat kyselleet kovasti, milloin voidaan aloittaa kirkoissa, Anne Takala, Miehikkälän kirkon suntio-vahtimestari kertoo viime viikkojen havaintonaan.

Rajoituksia puretaan vaiheittain. Jumalanpalveluksiin, kastejuhliin, hautajaisiin ja kirkkohäihin voi kesäkuun alusta alkaen osallistua yli 50 henkeä. Henkilömäärä rajataan aina 1-2 metrin turvavälein tilaan sopivaksi. Enimmäisosallistujamäärä on 500 henkeä.
Ehtoollisen viettokin messuissa sallitaan, mutta sinne tullaan yksittäin turvavälit säilyttäen.
Virolahden, Miehikkälän ja Haminan kirkoissa turvavälit tarkoittavat sitä, että joka toinen penkkirivi on poissa käytöstä. Ja penkeillä ihmisten tulisi noudattaa samanlaisia turvaetäisyyksiä kuin kaupan kassajonossa.
Samassa taloudessa asuvat ovat voivat toki istua vierekkäin.
– Rajoitusten poistaminen saa tuntemaan myös varovaisuutta. Uskaltaako kirkkoon tulla. Kirkkoon tulijoissa on monia riskiryhmäläisiä, Anne Takala pohtii.

Kirkon omassa ohjeistuksissa riskiryhmään kuuluvien suositellaankin osallistuvan edelleen verkon kautta striimattuihin seurakuntatilaisuuksiin. Jumalanpalvelukset jatkuvatkin verkossa myös 1.6. jälkeen.
Seurakunnat ovat tehneet kokoontumisrajoituksia purkaessaan hieman erilaisia linjauksia.
– Keskeistä on huolehtia seurakuntatoimintaa avattaessa kahdesta asiasta. Ne ovat hygienia ja turvaväleistä huolehtiminen, totesi helatorstaina Haminassa vieraillut Mikkelin hiippakunnan piispa Seppo Häkkinen.
– Kodeissa järjestettäviin tilaisuuksiin saa osallistua enintään 50 henkeä. Niissä vastuu turvallisuudesta kuuluu tilaisuuden järjestäjälle myös silloin, kun vietetään esimerkiksi kastejuhlaa tai hautajaisia.

Eniten mielipahaa kokoontumisrajoitukset ovat aiheuttaneet vainajien omaisille.
Hautajaiset on jouduttu pitämään pienellä joukolla. Muistotilaisuudet on jätetty viettämättä tai siirretty syksyyn.
Kesäkuun alusta tiukka osallistujamäärärajoitus poistuu. Hautajaisissa suurimmat tartuntariskit liittyvät todennäköisesti hautajaissaaton kulkuun haudalle. Siksi edelleen on mahdollista, että arkkuhautauksissa seurakunnan työntekijät laskevat arkun valmiiksi hautaan ja siunaus tapahtuu haudalla.
Muistotilaisuuksia voidaan jälleen viettää suvun ja ystäväjoukon kesken. Riski tartuntaan puolestaan kasvaa, jos istutaan vierekkäin aterialla. Siksi on tärkeää, että suvun juhliin ei lähdetä flunssaoireisena ja kattauksessa istumapaikat seurakuntatiloissa asetetaan riittävän etäälle toisistaan.
Tartuntariskien takia vainajan arkun avaamista lähiomaisille ennen siunaustilaisuutta ei toistaiseksi suositella.

Juhannuksen jälkeen käynnistyvät lasten ja perheiden kokoontumiset. Haminan seurakunnan rippikoululeirit on siirretty heinä-elokuun taitteeseen.
Erityistä huomiota kokoontumisissa kiinnitetään tartuntariskien minimoimiseen.
Muut kesän kokoavat seurakuntatapahtumat on pääosin peruttu tai siirretty tuonnemmaksi.
Seurakuntien saamat viranomaisohjeistukset saattavat muuttua kesän aikana, sillä tautitilanteen kehittymiseen liittyy epävarmuutta.
Toiminnan avaamisessa ja rajauksissa seurataan koko kirkossa valtioneuvoston ja THL:n linjauksia.

JUHA TANSKA
Kirjoittaja on Haminan seurakunnan kirkkoherra.

Kommentteja aiheesta “Seurakuntatilat avautuvat jälleen kesäkuun alussa, kirkoissa vain joka toinen penkkirivi käytössä, riskiryhmäläisten suositellaan pysyvän edelleen kotona

 • 29.5.2020 at 17:33
  Permalink

  Miksi kirkkokin menee mukaan riskiryhmäläisten ,eristämisessä?
  Suomalaisilla on vapaus liikkua missä haluaa ja ihmisillä itsellään on myös valinnanvapaus.
  Etenkin useat iäkkäämmät voivat haluta tulla kirkkoon ja se myös on suotava heille,kyselemättä .
  Alkaa riittämään tämä iäkkäiden eriarvoistaminen.

Comments are closed.

Viikon kysymys

Maistuuko sinulle hapanvelli?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...