0

Pääkirjoitus: Ehdoton ei uudelle turvetuotannolle

Vuosia kestäneen luparuljanssin jälkeen nyt on menossa kolmas kesä, kun Kotkan Energia Oy nostaa turvetta Virolahden Huosiossiolta. Ympäristöviranomaiset ovat käyneet paikan päällä tekemässä valvontaa ja tarkastuksia, eikä toiminnasta ole tähän mennessä löytynyt mitään suurta huomautettavaa.
Samaan aikaan kuitenkin vastustus turvetuotantoa kohtaan kasvaa. Viimeksi tällä viikolla Suomen itsenäisyyden juhlarahasto Sitra nosti esille mahdollisuuden, että turpeen käytöstä luopuminen voitaisiin toteuttaa nopeutetusti.
Perusteluissa nähdään tärkeimpänä, että tällä hetkellä turpeen poltto synnyttää Suomen kaikista kasvihuonekaasupäästöistä lähes 12 prosenttia, mutta sen osuus Suomen työllisyydestä on vain noin 0,1 prosenttia. Yhtälö ei tue millään tavoin kestävän kehityksen periaatteita. Keskustelu asiasta tulee varmasti jatkumaan.
Vastakkain ovat siis ilmastopolitiikka, ympäristöarvot ja toisaalta se, miten turve pystytään korvaamaan. Sitran työpaperi listaa viisi keinoa reilun siirtymän edistämiseen sekä antaa suosituksia tilanteessa, jossa suomi etsii keinoja tavoitella hiilineutraaliutta. Ilman yhteiskunnan tuntuvaa tukea järkevään lopputulokseen ei päästä.
Vakka Huosiossuolla on nyt kaikki kunnossa, eikä näköpiirissä ole mitään sellaista, miksi niin ei olisi tulevaisuudessakin, on turve polttoaineena kuitenkin tullut tiensä päähän.
Tässä tilanteessa uusia tuotantoalueita ei ole mitään syytä enää avata. Näin ollen muun muassa Miehikkälän ja Luumäen raja-alueelle suunnitellulle Vapo Oy:n uudelle turvekentälle ei ole mitään syytä myöntää lupia.

Kommentteja aiheesta “Pääkirjoitus: Ehdoton ei uudelle turvetuotannolle

  • 25.6.2020 at 22:37
    Permalink

    Hyvä pääkirjoitus KAAKONKULMALTA. Uusien turvekenttien avaaminen on tosiaan edesvastuutonta. Ihmettelen viranomaisten lausuntoja, jossa väitetään, että ”kaikki on kunnossa”. Kysykää alapuolisen vesistön ranta-asukkailta, onko kaikki kuten väitetään. Täällä Keski-Suomessa noin 50 nostopaikasta, 3 oli kunnossa. Juuri lopetettiin Vapon tuotantoalue Vehkanevalla Kinnulassa. Hakemus päästöjen lisäämisen sallimiseksi taitaa olla vieläkin Vaasan HAOlla. Viimeaikaiset tutkimukset ja päätökset eivät lupaa hyvää turpeelle, vaikka pieni klikki poliitikkoja (keskusta, perussuomaaiset, kokoomus) pitävät toiveita jatkumosta yllä. Nyt ei tarvitse olla ”vihreä”, suuri osa puolueiden kannattajista näkee ainoana oikeana ratkaisun turpeen polttamisen lopettamisen. Yhteiskunnan tuki, vanhentuneet polttolaitokset, ”huoltovarmuus”, kotimaisuus ovat tuttuja väittämiä. Yllätyksenä tuli tutkijoille sekin, että metsitetyt suo-ojat tuovat moninkertaiset päästöt aikaisempaan verrattuna. Ilokaasu eli typpioksiduuli ei ole mikään iloinen asia, se on satoja kertoja voimakkaampi ilmastokaasu kuin hiilidioksidi: otsonikerroksen ohentumisesta varoitetaan säätiedotusten yhteydessä. Vain luonnontilainen, ojittamaton suo estää sen karkaamisen (Tarton yliopiston laaja mannertenvälinen tutkimus, Suomessa Ilmatieteen laitos). Löytyykö Etelä-Suomesta tälläisia soita? Keski-Suomessa viitisenkymmentä suota yritettiin ns. turvekaavassa ottaa käyttöön: KHO lausui, että hakemuksessa on osin kaksinkertainen, osin viisinkertainen määrä sallittuun verrattuna ja hylkäsi maakuntaliiton valituksen! Hyvä esimerkki tulee Haapavedeltä. Siellä voimalan ennakkopäätöksessä todetaan, että nimenomaisesti turvetta ei saa käyttää ja alla ministerin nimi. Voimala lienee alunperin suunniteltu käyttävän juuri turvetta: raha-asiain valiokunta käsitteli kahteen kertaan ja toisessa turve putosi ”jalustalta” ilmeisesti Sitran ym. tutkimusten johdosta. Hyvä niin, turve kuuluu suolle ja vain sinne!

Comments are closed.

Viikon kysymys

Uskotko Hurpun matkailuhankkeen toteutumiseen?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...
Kommentoi kyselyä