0

Ekumeenisen vastuuviikon teemana Ihmisoikeuspuolustajat – Johanneksen kirkon kirkkoillassa 22.10. on vieraana Niina Siivikko

Suomen kirkkojen ja kristillisten järjestöjen ihmisoikeuskampanjaa, Ekumeenista vastuuviikkoa vietetään tänä vuonna 18-25.10. teemalla ”Ihmisoikeuspuolustajat”. Ihmisoikeuksien puolustaminen on vähäisimpien ja sorrettujen puolustamista. Vaikka ihmisoikeuspuolustajat tekevät työtään rauhanomaisesti, he kohtaavat usein syrjintää, väheksymistä, väkivaltaa ja osa jopa väkivaltaisen kuoleman.

Haminan seurakunta järjestää Johanneksen kirkossa torstaina 22. 10 klo 18 kirkkoillan, jonka vieraana on Ekumeenisen vastuuviikon lähettiläs Niina Siivikko. Vastuuviikon lähettiläät toimivat vapaaehtoisina oman työnsä ohessa. He kertovat itseään koskevasta ihmisoikeuksien osa-alueesta ja sen eteen tehdystä työstä.
Haminassa etäyhteydellä vieraileva Siivikko edustaa saamelaisia. Hän tekee parhaillaan Turun yliopistossa väitöskirjaa saamelaisten kuvasta mediassa. Hän puhuu itse sekä pohjoissaamea että suomea. Vaikka Niina ei kuulu evankelis-luterilaiseen kirkkoon, hän tuntee hyvin saamelaisten oikeuksien lisäksi luterilaisen kirkon ja saamelaisten kulttuurin kytköksiä.
– Ihmisoikeusasiat ovat lähellä sydäntäni, joten lähdin mieluusti mukaan, kun pyydettiin. Tiedän, ettei saamelaistietoa ole suomalaisilla kovin paljon, joten ihan kaikkiin tilaisuuksiin ei aina voi mennä vaikka pyydetään. Vastuuviikko kuitenkin on niin tärkeä tapahtuma, että oli helppo heti suostua mukaan, sanoo Niina. Hän kertoo ihmisoikeustilanteesta nykypäivänä, syistä saamelaiskuvan suppeuteen Suomessa ja siitä, miten kuka tahansa voi lisätä tietoisuutta saamelaisista ja siten parantaa saamelaisten tilannetta.
– Eräällä tapaa hyvinvointi saa ihmiset helposti sivuuttamaan ongelmia. Valitettavasti vain aina löytyy se vielä pienempi ryhmä, jota usein kohdellaan kaltoin, Niina pohtii.
– Suomessa on vahvasti vallalla käsitys, että pientä kansaa on sorrettu isompien toimesta, eikä sellaiseen käsitykseen sovi ajatus siitä, että pieni kansa itsekin voisi toimia sortajana.
Niina lupaa myös vastata kysymyksiin ja on kiinnostunut kuulemaan osallistujien kommentteja.
Keskustelua johdattelevat Liisa Länsmans ja Kari Rautiainen.

ANNA-MAIJA JÄRVI-HERLEVI

Viikon kysymys

Onko koronarokotusvauhti liian hidas?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...
Kommentoi kyselyä