0

Biokaasulaitosta uhkaa lopettaminen – toinen vaihtoehto on elvyttää laitos, mutta se maksaa miljoonia

Haminan Energia Oy tekee ratkaisunsa Virolahden Vaahterikon biokaasulaitoksen tulevaisuudesta vuoden loppuun mennessä. Vaihtoehtoja on kaksi: joko laitoksen toiminta lopetetaan kokonaan tai sitten se elvytetään.
Vuonna 2015 käyttöön otettu biokaasulaitos ehti toimia vaihtelevalla menestyksellä vain parisen vuotta, kun sen laitostoimittaja, jyväskyläläinen BioGTS ajautui konkurssiin.
Sen jälkeen Vaahterikossa on ollut hiljaista.
– Me teemme sen osalta nyt ratkaisun tämän vuoden loppuun mennessä. Kovasti siitä on tehty mietintöjä ja selvityksiäkin useampia. Sitä on ollut vaikea elvyttää, koska laitetoimittajaa ei enää ole, Haminan Energian toimitusjohtaja Markku Tommiska sanoo.
Tommiskan mukaan jäljellä on siis kaksi vaihtoehtoa. Toinen on se, että koko laitos ajetaan lopullisesti alas ja toinen se, että se elvytetään toimintakuntoon.
– Se pystytään kyllä elvyttämään, mutta se vaatii paljon rahaa. Puhutaan miljoonista euroista, hän kiteyttää.
Elvyttäminen tarkoittaisi laitekannan uusimista jonkin toisentyyppisen reaktorin pohjalle.
Kolmas vaihtoehto voisi olla se, että joku ulkopuolinen taho ostaisi laitoksen ja jatkaisi sen toimintaa. Tommiska ei kuitenkaan näe tätä vaihtoehtoa realistisena.
– En lähde ottamaan siihen kantaa, olisiko se mahdollista, mutta kyllä käytännössä lopettaminen tai elvyttäminen ovat ne jäljellä olevat vaihtoehdot.
Tommiskan mukaan tähän asti elvyttämisen tiellä on ollut se, ettei vastaavantyyppisiä laitetoimittajia ole löytynyt, eikä myöskään BioGTS:lle löytynyt jatkajaa.

Vaahterikkoon rakennettu biokaasulaitos aloitti toimintansa vuonna 2015. Laitos ei koskaan saavuttanut täysin tasapainoista tuotantovaihetta.
Vuoden 2018 syksyllä sen laitetoimittaja ajautui konkurssiin ja siitä seurasi vielä suuremmat ongelmat.
BioGTS:n jäljiltä Suomeen jäi puolenkymmentä eri laitosta, jotka ovat jatkaneet tai lopettaneet.
– Muutamien kanssa olen ollut yhteydessä. Siellä on niitä, jotka ovat muulla tavoin pystyneet jatkamaan ja sitten on lopettaneita. Nämä tällaiset laitokset ovat aina hyvin yksilöllisiä, muun muassa käytettävä raaka-aine vaihtelee, joten mitään yhteistä konseptia ei ole, Markku Tommiska kertoo.

Virolahden biokaasulaitos rakennettiin kuivamädätystä hyödyntäväksi laitokseksi, jossa syötteenä käytettiin muun muassa vihermassaa, erilliskerättyä biojätettä ja elintarviketeollisuudesta yli jääviä raaka-aineita tai sivutuotteita.
Biokaasua syötettiin Haminan Energian maakaasuverkkoon helmikuusta 2016 lähtien. Yhtiö ehti jo rakentaa laajennusosankin laitokselle vuonna 2017.
Vielä viime vuonna Haminan Energia kertoi aloittavansa biokaasulaitoksen kehittämistoimenpiteet, jotka tähtäävät laitoksen toiminnan ja tuotannon parantamiseen. Biokaasulle nähtiin tuossa vaiheessa voimakkaasti kasvavaa kysyntää.

JUKKA KINNUNEN

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Viikon kysymys

Luotatko tietojesi pysyvän turvassa?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...
Kommentoi kyselyä